Bespaar geld door lease en aanschaf auto’s slim te timen

Bent u ondernemer en rijdt u of uw personeel in een auto van de zaak? De aangepaste regels rond de bijtelling kunnen veel invloed hebben op uw wagenpark en leasecontracten. Indien u de aanschaf van nieuwe voertuigen en leasecontracten slim timed kunt u veel geld besparen. 

Zakelijk marktOp 01-01-2015 zijn de regels rond de bijtelling opnieuw aangescherpt. Auto’s die eerder nog in het zeer zuinige tarief (14%) en zuinige tarief (20%) vielen kunnen sindsdien tot een hogere klasse behoren. Bovendien is het onderscheid in CO2-grenzen tussen benzine- en dieselauto’s verdwenen. In 2016 worden de regels opnieuw aangescherpt.

Het gevolg is dat de bijtelling voor de auto die u op het oog heeft mogelijk (weer) omhoog gaat. Indien u van plan bent om nieuwe voertuigen voor uw wagenpark te bestellen of nieuwe leasecontracten af te sluiten is het zaak goed op te letten op welk moment u dat doet.

Veranderingen bijtelling in 2016

Met ingang van 2016 loopt de vrijstelling in de motorrijtuigenbelasting (MRB) voor (semi)elektrische auto’s af, waardoor deze auto’s financieel gezien minder interessant zijn om aan uw wagenpark toe te voegen. Ook worden in 2016 de CO2-grenswaarden van de BPM-tariefschijven aangescherpt. Per 1-1-2016 zijn er nog maar vier bijtellingscategorieën: 4% (volledig elektrisch), 15% (semi-elektrisch) en verder 21% en 25%.

Invloed op uw wagenpark

Indien u een wagenpark in eigen beheer heeft kunnen de aangescherpte regels veel invloed hebben op uw portemonnee. Als u voertuigen op het oog heeft die in 2015 in een lagere bijtellingscategorie vallen dan in 2016, dan is het verstandig om ze in het huidige kalenderjaar te kopen. Voor alle aangeschafte voertuigen geldt een overgangsregeling van zestig maanden.

Pas aan het einde van deze periode wordt bekeken of uw auto’s, tegen de op dat moment geldende CO2-grenzen, opnieuw voor dat bijtellingspercentage in aanmerking komen. Indien u in 2015 tot aankoop overgaat kunt u dus nog vijf jaar lang van een voordeliger tarief profiteren.

Invloed op uw leasecontracten

Ook als u nieuwe leasecontracten gaat afsluiten is de timing waarop u uw handtekening zet van groot belang. Bent u van plan om nieuwe leasecontracten af te sluiten? Dan kan het financieel zeer aantrekkelijk zijn om deze beslissing naar voren te halen en dit jaar nog nieuwe contracten af te sluiten.

Sluit u leasecontracten af vóór 2016 dan gelden de bijstellingsregels van 2015 gedurende de looptijd van uw contract. Zit u nog vast aan de huidige leasecontracten in deze periode? Dan is het wellicht interessant om uw leasecontract af te kopen.

Let op: Autobrief 2.0

Het meerjarige beleid voor autobelastingen loopt momenteel tot 2015/2016. De regels voor de periode tot 2019 hadden al gepresenteerd moeten zijn, maar de zogenaamde ‘Autobrief 2.0’ is uitgesteld. Hierdoor is 2016 een soort overgangsjaar geworden en het beleid voor de daaropvolgende jaren nog niet duidelijk.

Bovenstaande regels voor 2016 zullen naar verwachting niet veranderen, maar garanties krijgt u niet. Dit zorgt voor onzekerheid in de kostenplanning van zakelijke vervoersmiddelen.Dit jaar zal de ‘Autobrief 2.0' duidelijkheid scheppen over de komende jaren. Houd de ontwikkelingen dus goed in de gaten of kies voor zekerheid door in 2015 te beslissen over nieuwe voertuigen en leasecontracten.

Speciaal voor jou geselecteerd