Ondernemer 'vergeet' parkeerkosten

Ondernemers letten in deze tijd extra op de kleintjes. Toch wordt dat glad vergeten zodra het om parkeerkosten gaat. Bijna de helft van de ondernemers (46 procent) vraagt bijvoorbeeld nooit de BTW op parkeerkosten terug, terwijl dat op de afrekening van mobiel parkeren zeer eenvoudig is af te lezen. Een aantal tips waarmee zakelijke rijders makkelijk veel parkeergeld in hun zak kunnen houden.

Zakelijk parkerenUit onderzoek van ANWB Parkeren, uitgevoerd door MKB-platform BC.nl onder 731 zakelijke rijders, blijkt dat 53 procent ‘altijd’ of ‘regelmatig’ parkeert voor zakelijk gebruik (inclusief ‘af en toe’ 86 procent).

Voor eigen rekening

Veel MKB’ers (circa de helft) parkeren wekelijks betaald en nemen deze parkeerkosten voor eigen rekening. Klanten zitten vermoedelijk ook niet te wachten op ondernemers die een parkeerbonnetje op de rekening zetten. De kosten voor MKB’ers kunnen al met al aardig oplopen:

  • 27 procent geeft wekelijk 5-10 euro uit aan betaald parkeren
  • 21 procent wekelijks meer dan 12,50 euro
  • 12 procent geeft wekelijks meer uit dan 17,50 euro

Administratief gedoe

Zoals al aangestipt, neemt bijna de helft van de ondervraagden niet de moeite BTW terug te vragen. Toegegeven: het is ook best een administratief gedoe om het BTW-bedrag te berekenen. Zo kun je de BTW van de parkeerkosten in garages wél terugvragen. Voor parkeerkosten op straat geldt dat niet. Juist parkeergarages blijken populair bij zakelijk rijders, resulteert uit het onderzoek.

Voordelen mobiel parkeren

De rompslomp is geen excuus meer. De komst van parkeerapps voor op de smartphone is een uitkomst voor ondernemers die zo min mogelijk moeite willen doen om kosten te besparen. Het gemak/voordeel van mobiel parkeren is in feite drieledig:

  1. Je kunt als ondernemer op rekening parkeren (betaling achteraf);
  2. Je krijgt je kosten gespecificeerd met BTW maandelijks op een factuur. Dat geldt ook voor de BTW-kosten op transactiekosten, die eveneens kunnen worden teruggevraagd;
  3. Je rekent parkeerkosten af per minuut.

Betalen per minuut

Vooral het betalen per minuut kan zakelijke rijders veel geld schelen. Wie bijvoorbeeld bij een klant langs gaat, houdt vaak een ruime tijdmarge aan bij de parkeermeter. Een parkeerboete kost tenslotte meer, is de redenering. Tweederde van de ondervraagden in het onderzoek (64 procent) geeft aan (van ‘af en toe’ tot ‘zeer regelmatig’) te veel te betalen voor parkeren. Dat varieert van 50 eurocent per keer (19 procent) tot meer dan 3 euro per keer (7 procent).

Personeel

Een werkgever mag natuurlijk de parkeerkosten die een medewerker maakt ten behoeve van de werkzaamheden op zich nemen. Een vergoeding voor privé-parkeerkosten, bijvoorbeeld bij het adres waar de medewerker woont, moet gewoon worden belast en moet dus worden opgeteld bij het loon. Het spreekt voor zich dat de verschillende parkeerkosten makkelijker te checken zijn met de afrekening van een parkeerapp.

 

Speciaal voor jou geselecteerd