Lekker zakelijk in een groene auto

Wat voor zakenauto je moet kopen, is niet eenvoudig. Natuurlijk is het fijn als je comfortabel en veilig van a naar b kunt rijden, maar er spelen veel motieven mee.

Groene autoWat wil je bijvoorbeeld uitstralen naar je klant? Dat je succes hebt en een peperdure bak kan rijden of dat je een gedegen type bent met veel airbags om zich heen? Of speelt stiekem de auto als ‘chickmagnet’ een rol? Duurzaam en zuinig lijkt in deze tijd het devies. Een overzicht van de groenste auto’s die op het ogenblik in Nederland op de markt zijn.

Over het algemeen willen we in zaken graag gedegenheid en betrouwbaarheid naar de klant uitstralen. Dat blijkt onder meer uit een leuke discussie op LinkedIn over de vraag ‘Wat is de juiste auto qua uitstraling voor een accountmanager?’ “Parkeer je Maserati maar eens bij een klant en bekijk hoe dat je gesprek beïnvloedt. Parkeer je daarentegen je Ford Focus Station en je maakt een gedegen indruk.”

Zuinig en duurzaam

Met de stijgende benzineprijzen, de olieschaarste, de toenemende zorg over CO2, maar ook de economische crisis en de noodzaak van kostenbeheersing (bijtelling!) is een nieuwe moraal ontstaan: de zakenauto moet vooral zuinig en duurzaam zijn. Een lastig pad, want er zijn in de loop der jaren een hoop verworven rechten en verwachtingen bij zakelijke rijders ontstaan.

Elke zakelijke rijder zal overigens bij zichzelf moeten afvragen of hij met zo’n zuinig, doorgaans klein type auto uit de voeten kan. Als je 100.000 kilometer of meer maakt voor de zaak, dan kruip je inderdaad niet zo snel in een blikken stadsautootje. Maar zijn al die kilometers ook echt nodig? Wellicht kun je met een goede beeldverbinding via internet veel afhandelen. Of pak eens de trein en werk ondertussen lekker door.

Nieuwe wegwijzer

De belangstelling voor groene en vooral zuinige auto’s neemt flink toe. De ANWB speelt daar al jaren op in, met als nieuwste wegwijzer de Top 10 zuinige auto’s CNG. CNG staat voor Compressed Natural Gas ofwel aardgas/groen gas. Zeer CO2-vriendelijke voertuigen. De ANWB en Natuur & Milieu vinden het rijden op CNG steeds meer een alternatief voor benzine en diesel. En dus niet alleen voor gemeentewagens en vuilnisauto’s. Het aanbod van auto’s op CNG is volgens de ANWB inmiddels zo groot dat een eigen Top 10 gerechtvaardigd is. Wie rij-ervaringen zoekt met aardgas-auto’s moet de columns van Bavo Galema op aardgasauto.com eens lezen.

Top 10 kleine auto’s op aardgas

14 procent bijtelling

 1. Seat Mii
 2. Skoda Citigo
 3. Volkswagen Up!
 4. Fiat Panda
 5. Lancia Ypsilon
 6. Audi A3

20 procent bijtelling:

 1. Fiat 500L
 2. Fiat Qubo
 3. Fiat Punto
 4. Mercedes-Benz B-klasse

Groen en goedkoper

De ANWB helpt dolenden op de automarkt met nog meer handige lijstjes op weg. ANWB Kampioen heeft recent de goedkoopste auto’s berekend. De goedkoopste auto heeft niet automatisch de scherpste vanaf-prijs, aldus de onderzoekers van de ANWB. Ook wanneer hij eenmaal voor de deur staat, kost een auto tenslotte geld. ANWB Kampioen berekende welke nieuwe auto's de laagste maandlasten hebben. Het is een lang overzicht geworden.

De Top 3

 1. Seat Mii, € 330 per maand, aanschafprijs € 10.315
  Seat verkoopt de goedkoopste nieuwe auto van Nederland. Onderhuids is deze volwassen stadsauto identiek aan de Volkswagen Up. De restwaarde ligt lager, maar hij kost minder en het werkplaatstarief is voordeliger. Dat levert de minste maandlasten op.
 2. Volkswagen Up!, € 332 per maand, aanschafprijs € 10.512
  Het origineel hijgt zijn drielingbroer in de nek. Wil je ooit je Volkswagen verkopen, dan is de legendarische restwaarde mooi meegenomen. Maar daar betaal je dan ook voor.
 3. Mitsubishi Space Star, € 333 per maand, aanschafprijs € 9.990
  De Space Star heeft het prijskaartje van een stadsauto, maar biedt de binnenruimte van een klasse groter. Het opgegeven fabrieksverbruik ligt lager dan bij de Mii en de Up, maar Mitsubishi’s zijn als occasion minder gewild. Dat scheelt minimaal € 500 inruil.

Jong & dynamisch

Genoeg keuze dus voor slimme zakelijke rijders, die zich ook meteen het imago jong & dynamisch mogen aanmeten. Mooi meegenomen als je bij de klant voorrijdt.