Breek de Spits

Breek de Spits

ANWB Zakelijk is trotse partner van Spitsbrekers, een initiatief van BNR Nieuwsradio, die podcasts maken over hoe we files kunnen verminderen.

Beluister een podcast

Spitsbrekers

Ondernemend Nederland weer in beweging

De files in Nederland blijven toenemen. Files kosten bedrijven tijd, geld en zijn vervelend. Voor het tweede jaar is ANWB Zakelijk trotse partner van Spitsbrekers; een initiatief van BNR Nieuwsradio.

Met Spitsbrekers gaan we op zoek naar ideeën, initiatieven en andere oplossingen van BNR-luisteraars en bedrijven om de files te verminderen. Luister elke donderdagochtend iets na half negen naar de rubriek Spitsbrekers tijdens het programma Ochtendspits op BNR nieuwsradio. En beluister de podcasts waar experts aan het woord komen over onder andere files, bereikbaarheid en bijbehorende oplossingen.

“In Rotterdam was het woon-werkverkeer tijdens de lockdown gehalveerd”

Corona verandert mobiliteit in de stad

Tijdens de lockdown was het heel rustig op de wegen en in het ov. Deze Spitsbrekers podcast is opgenomen voordat de regels werden versoepeld en focust op een belangrijk vraagstuk: hoe gaat mobiliteit in de stad eruitzien na Corona? 

Verschillende steden zijn in de afgelopen maanden begonnen met het experimenteren om andere vormen van mobiliteit te stimuleren, zoals meer ruimte voor fietsers en voetgangers. We spraken Daan Zandbelt - Rijksadviseur, stedenbouwkundige en architect - over woon-werkverkeer, thuiswerken en de veranderingen in de steden. Ook spraken we Martin Guit, mobiliteitsstrateeg van de gemeente Rotterdam, over waar zijn stad mee experimenteert.

Daan: “Plekken die succesvol en gezond zijn, zijn met alle vormen van mobiliteit te bereiken. Dat is een belangrijk ingrediënt voor een gezonde stad”. In steden zoals Rotterdam en Tilburg zijn er daarom diverse experimenten om andere vormen dan auto’s voorrang te geven, met name fietsers en voetgangers. Martin: “We zien dat het woon-werkverkeer in Rotterdam tijdens de lockdown gehalveerd is. Het autogebruik zal weer iets stijgen, maar veel mensen geven aan meer te willen fietsen. Daarom moeten we ruimte voor fietsers maken”.

Beluister de podcast voor meer informatie over de verschillende experimenten die uitgevoerd worden rondom mobiliteit in de stad:

ANWB houdt zich ook bezig met het bereikbaarder, veiliger en duurzamer maken van de steden. Samen met mobiliteitsexperts denken we erover na hoe we steden zo kunnen inrichten dat alle verkeersdeelnemers genoeg ruimte hebben. Micromobiliteit, zoals e-bikes en speed pedelecs, kunnen een deel van de oplossing zijn. Je vindt elders meer informatie over hoe wij verkeer in de stad veiliger willen maken.

Breek de Spits podcast: in gesprek met Cora van Nieuwenhuizen

Breek de Spits podcast: in gesprek met Cora van Nieuwenhuizen

Corona heeft het woon- werk verkeer veranderd. Tijd om te kijken wat de mogelijkheden zijn om het file probleem in Nederland op te lossen. In gesprek met Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Breek de Spits podcast: Corona editie

Breek de Spits podcast: Corona editie

Het mobiliteitsbeleid van veel bedrijven moet door de coronacrisis spoedig op de schop. De anderhalve meter-samenleving vergt een andere aanpak. Thuiswerken én de fiets krijgen een grote rol.