Zo reis je snel en veilig naar de wintersport

Het wintersportseizoen staat voor de deur. Met wat handige tips en adviezen verloopt de autorit naar het skigebied gladjes en veilig.

Heel veel wintersporters hebben inmiddels als vanzelfsprekend winterbanden onder hun auto gemonteerd. En de sneeuwkettingen liggen vaak ook al keurig in de achterbak. Maar er zijn nog veel meer dingen die de reis naar de wintersportbestemming kunnen vereenvoudigen en veiliger maken. Beperk je reistijd met wat handige trucjes en gebruik deze simpele tips bij het rijden in de sneeuw.

Is je auto winterklaar?

In winterse omstandigheden heeft de auto het extra zwaar. Deuren kunnen vastvriezen, de accu begeeft het eerder, de handrem kan vastvriezen. Kortom: allemaal narigheid die je vrij eenvoudig voor kan zijn. Wat dat vastvriezen betreft: het helpt vaak al om de deuren even extra dicht te duwen om het ijs te breken, en om de handrem nog iets verder aan te trekken om hem gangbaar te maken. Klik hier om te zien wat je nog meer kunt doen.

Beperk je reistijd naar de wintersport

Hoe kun je zo veilig en snel mogelijk op je vakantiebestemming komen? Check om te beginnen de wintersportverkeersinformatie. En schaf milieustickers en vignetten van tevoren aan. Dat scheelt erg veel wachttijd bij de grens. Neem ook de goede oude wegenkaarten mee, ook al heb je een goed navigatiesysteem. Op een ouderwetse wegenkaart heb je vaak een beter overzicht als je een alternatieve route wilt kiezen. In Duitsland zijn tussen Keulen en München bijvoorbeeld veel alternatieve routes mogelijk bij eventuele stremmingen. Wat je nog meer kunt doen lees je hier.

Rijden in de sneeuw

Rijden op sneeuw en ijs is niet ieders hobby. Je hebt soms het gevoel dat je de auto maar voor 90 procent onder controle hebt en dat is natuurlijk niet prettig. Zo leidt optrekken vanuit stilstand soms tot enge glijpartijen. Wat daar tegen helpt is wegrijden in z'n twee. Probeer verder alle handelingen geleidelijk te doen. Stuur rustig, rem niet abrupt. En stuur bochten niet te scherp in. Hier lees je nog meer handige rijtips. Als er erg veel sneeuw ligt gebruik je bij voorkeur sneeuwkettingen. Maar wanneer is dat moment nou precies en wanneer zijn die kettingen verplicht? En in welke landen zijn winterbanden eigenlijk verplicht? Hier vind je de antwoorden.


Zo werken winterbanden

Is dat nou allemaal echt nodig, honderden euro's uitgeven aan een set winterbanden? En waar laat je die zomerbanden zolang je met winterbanden rondrijdt? Antwoord op die vragen - en meer - vind je hier. Om maar vast een voorproefje te geven: winterbanden verkorten - in vergelijking met zomerbanden - de remweg op sneeuw van je auto aanzienlijk en bieden veel meer grip bij wegrijden en bij het ronden van een bocht. Op onderstaande video is dat goed te zien.

Banden vormen het enige contact van een auto met de weg. Goede banden zijn daarom essentieel voor een veilige rit. De ANWB adviseert winterbanden voor iedereen die op zijn auto moet vertrouwen en die niet kan laten staan bij sneeuw of gladheid. En ook voor de wintersport worden winterbanden uiteraard aanbevolen. Steeds meer landen kennen een algemene verplichting voor het gebruik van winterbanden of een verplichting bij winterse omstandigheden.

Winterbandenspecial