Actueel weerbericht wintersport

Wisselvallig

Laatste update: 27-2-2017. Na een paar mooie dagen, gaat er deze week iets veranderen. Een lagedrukgebied trekt vanaf de Atlantische Oceaan richting Engeland en veroorzaakt op veel plaatsen in Europa een zuidelijke stroming. Om het lagedrukgebied trekken storingen, die vooral aan de zuidzijde van de gebergtes sneeuw op kunnen leveren. Er valt lang niet overal even veel, vooral in de gebergtes dicht bij huis is het nog vrij zacht. Toch wordt de bovenlucht ook daar kouder en kan er wat winterse neerslag vallen in bijvoorbeeld de Ardennen. Vervolgens lijkt het vanaf het einde van de werkweek vooral in Centraal Europa weer droger weer te worden, met meer zonneschijn.

alt text

Dichtbij huis (Ardennen/Sauerland/Eifel):

De skigebieden dicht bij huis treffen het niet de komende dagen. Het is erg zacht en de aanwezige sneeuwlaag wordt fors aangetast vanwege niet alleen de hoge temperaturen, maar ook de regen die verwacht wordt. Vandaag en morgen is het sterk wisselvallig. Wel hebben we vanaf morgen te maken met een bovenluchttemperatuur die tijdelijk sterk daalt. Daardoor kan de neerslag toch op sommige plaatsen als (natte) sneeuw of hagel vallen. Dat smelt echter ook weer snel weg, gezien de temperaturen die overdag (ruim) boven het vriespunt uitkomen. Vooralsnog lijkt het weerbeeld ook op de langere termijn weinig verandering met zich mee te brengen. 

Overige middelgebergten (Harz/Beierse Woud/Tsjechië/Zwarte Woud en Vogezen/Jura)

Het is deze maandag nog fraai weer in Tsjechië, met geregeld zon en wel relatief hoge temperaturen. De storingen die op dinsdag en woensdag overtrekken, leveren dan ook op veel plaatsen regen op, maar op de hogere toppen sneeuw. Daarna schampen een paar neerslaggebieden, maar het zou goed kunnen zijn dat het vanaf donderdagavond/vrijdag droog blijft met meer zonneschijn. Ook de overige middelgebergten hebben te maken met wisselvallige omstandigheden. Later in de week, vooral donderdag en vrijdag , lijkt het in bijvoorbeeld Midden- en Zuid-Duitsland droog te blijven met geregeld zon. Dat geldt ook voor de middelgebergtes van Frankrijk. In de Jura kan eerder op dinsdag en woensdag nog regen vallen, lokaal ook sneeuw. De temperaturen zijn er echter hoog, met maximaal zo’n 8 of 9 graden op dinsdag en woensdag. Daarna wordt het nog zachter en kan het vrijdag met af en toe zon zelfs 15 graden worden.

Alpen

Maandag draait de wind naar het zuiden en dat levert grote verschillen op in het Alpengebied. Deze maandag is het nog een vrij mooie dag, met aan de Italiaanse zijde wel wat meer wolkenvelden. De dagen erna neemt de wisselvalligheid toe, vooral aan de zuidzijde valt van tijd tot tijd neerslag. Dat kan lokaal in het zuidwestelijke deel van de Alpen oplopen tot rond 50 centimeter sneeuw in een paar dagen tijd. De noordzijde krijgt hier echter niet zoveel van mee. Er trekken wel wolkenvelden over, soms valt er een beetje neerslag, maar de sneeuw stelt hier waarschijnlijk weinig voor. Vrijdag lijkt het in het hele Alpengebied fraaier weer te worden. 

Pyreneeën

Het mooie, zonnige weer van deze maandag wordt de komende dagen al snel ingeruild voor een wisselvalliger weertype. In de loop van dinsdag gaat het vanuit het westen regenen, op de hogere toppen sneeuwen. De neerslag is vrij intensief, wat 5 tot 10 centimeter sneeuw kan opbrengen. Woensdag zou het vervolgens droog kunnen blijven, maar een storing ligt dan nog wel dichtbij, waardoor de bewolking blijft overheersen. Dat laatste geldt in mindere mate voor de Spaanse zijde van de Pyreneeën. Ook op donderdag en vrijdag lijkt het droog te blijven. Het gebergte vertoeft dan in een vrij vochtige luchtsoort, waardoor er geregeld bewolking te zien is. De zuidelijke wind trekt op vrijdag aan, waardoor de kans op mist kleiner wordt. Wel verzorgt de zuidelijke wind de aanvoer van zachte lucht, die vervolgens in het weekend weer verdreven wordt. 

Boek je wintersportvakantie bij de ANWB

Wat doet het verkeer onderweg?

Het weer is van grote invloed op de drukte onderweg. Wil je weten of het vast staat naar jouw wintersportbestemming? Bekijk dan onze verkeersdruktekalenders Europa:

Verkeersverwachting wintersport Europa