Actueel weerbericht wintersport

Warme start krokusvakantie

Laatste update: 24-2-2017. Nadat de sneeuw, die in de nacht van vrijdag op zaterdag vooral aan de noordkant van de Alpen nog valt, is weggetrokken, ziet het er  in het weekend en begin volgende week op de meeste plaatsen fraai uit. Vooral in de Alpen komt de zon erdoor. Zaterdag zijn de temperaturen nog ideaal om te skiën, zondag en maandag wordt het stukken warmer en kan de sneeuw in de loop van de dag in de zon ook weer een stuk papperiger worden. Voor de dagen na dinsdag zijn de verwachtingen onzekerder. Nieuwe lagedrukgebieden lijken in het spel te komen en krijgen het weer ook in de Alpen in de greep. Vooral aan de zuidkant kan het dan sneeuwen. Of het ook aan de Noordkant lukt, staat nog te bezien. 

alt text

Dichtbij huis (Ardennen/Sauerland/Eifel):

Zeker in het Sauerland kan nog steeds geskied worden, maar in de Ardennen is de sneeuwlaag, die recent gevallen is, op de meeste plaatsen niet dik genoeg. Ook het weer werkt niet mee. Want is het nu even wat kouder met misschien ook een paar winterse buien, vanaf zaterdag breidt een nieuwe portie zachte lucht zich over het noordwesten van Europa uit. Dit betekent meer bewolking, oplopende temperaturen en zeker op maandag en dinsdag weer sterk wisselvallige condities. Eerst is het daarbij erg zacht, later volgende week lijken de temperaturen opnieuw wat omlaag te gaan. Of het dan opnieuw tot winterse buien komt, is nog even de vraag. 

Overige middelgebergten (Harz/Beierse Woud/Tsjechië/Zwarte Woud en Vogezen/Jura)

Terwijl de laatste sneeuw via Tsjechië naar het oosten wegtrekt, profiteren de overige middelgebergten in het weekend al van een uitloper van hogedruk. De zon komt erdoor, af en toe drijft ook bewolking over en vooral zaterdag zijn de temperaturen ideaal voor wintersport. Vanaf zondag gaat het kwik omhoog en kan de sneeuw later op de dag in de zon alweer papperig worden.  Hoe de omstandigheden zich vanaf dinsdag ontwikkelen, is nog niet helemaal duidelijk. Een nieuw lagedrukgebied gaat zich met het weer bemoeien. Dit betekent meer bewolking, later ook af en toe regen en in de hogere delen ook sneeuw. Of het om grote hoeveelheden gaat, moeten we nog even afwachten. Later volgende week gaan de temperaturen weer wat omlaag. 

Alpen

Het weekend ziet er in de Alpenlanden op de meeste plaatsen mooi uit. Valt in de nacht naar zaterdag aan de noordkant eerst nog een laatste beetje sneeuw, zaterdag overdag en ook zondag schijnt de zon volop. Zaterdag zijn de temperaturen nog prima voor wintersport, zondag lijkt het alweer warmer te worden. Maandag en mogelijk ook dinsdag waait er een zuidelijke föhn en kan het in de dalen aan de noordkant gewoon warm zijn. Aan de zuidkant nemen de kansen op neerslag, in de hogere delen als sneeuw, dan duidelijk toe. Hoe het vervolgens verdergaat, is nog niet helemaal duidelijk. Later volgende week lijken de temperaturen weer omlaag te gaan, maar of dat aan de noordkant ook meteen sneeuw van betekenis oplevert, moet nog worden afgewacht. 

Pyreneeën

Hogedruk is voorlopig aan zet in de Pyreneeën. De zon komt er behoorlijk door en de temperaturen zijn aan de hoge kant. Vooral later op de dag kan de sneeuw op de pistes in de zon dan ook papperig wordem. In Spanje noemen ze dat mooi voorjaarssneeuw. Pas in de loop van dinsdag lijkt er wat te veranderen. Dan komt vanuit het noorden een storing dichterbij. Of die de Pyreneeën ook echt bereikt, is vooralsnog echter de vraag. Op de wat langere termijn lijkt het dan opnieuw stabieler te worden.  

Boek je wintersportvakantie bij de ANWB

Wat doet het verkeer onderweg?

Het weer is van grote invloed op de drukte onderweg. Wil je weten of het vast staat naar jouw wintersportbestemming? Bekijk dan onze verkeersdruktekalenders Europa:

Verkeersverwachting wintersport Europa