Actueel weerbericht wintersport

Franse Alpen en Pyreneeën nog verse sneeuw

Laatste update: 24-3-2017. Voor de gebieden dichtbij huis is het wintersportseizoen zo ongeveer wel geëindigd. In de Alpen is dat uiteraard nog lang niet zo, al hebben hoge temperaturen en felle zon wel zo hun invloed op de kwaliteit van de pistes en de sneeuwlaag. Alleen in de Franse Alpen en in de Pyreneeën valt de komende dagen nog verse sneeuw bij. Na het weekend wordt het ook in het zuidwesten van de Alpen en de Pyreneeën geleidelijk droger en zonniger.

alt text

Dichtbij huis (Ardennen/Sauerland/Eifel):

In de skigebieden dichtbij huis is het wintersportseizoen voorbij. Een hogedrukgebied zorgt dit weekend voor mooi weer in de Ardennen, in de Eifel en in het Sauerland. Overdag wordt het al gauw 10 graden, maar de nachten zijn nog fris. Heerlijk wandelweer maar wintersport is nergens mogelijk.

Overige middelgebergten (Harz/Beierse Woud/Tsjechië/Zwarte Woud en Vogezen/Jura)

In de Harz zijn zeker nog sneeuwresten te zien, maar ook hier is de wintersport toch wel zo ongeveer over en uit. Er komt dit weekend zeker geen nieuwe sneeuw, sneeuwkanonnen kunnen nog maar zeer beperkt worden ingezet, en overdag smelt de nog aanwezige sneeuw door de felle zon verder weg. In Tsjechië ligt meer sneeuw, er wordt ook nog her en der gewintersport, maar verse sneeuw wordt nergens verwacht en ook hier zal de felle zon met temperaturen boven nul dooi van betekenis opleveren. Vergelijkbare situaties zien we in Beieren en in het Zwarte Woud. Ook in de Vogezen en de Jura houdt het niet over wat betreft wintersportmogelijkheden en wordt geen nieuwe sneeuw verwacht. 

Alpen

In de Alpen zijn de weersverschillen groot. Aan de zuidzijde valt de komende dagen nog een flink pak sneeuw bij, aan de noordzijde en in geheel Oostenrijk blijft het droog en is het met flink wat zon ook zacht met zeker ’s middags minder goede sneeuwkwaliteit op de meeste pistes. Vandaag arriveert een nieuw neerslaggebied in de Italiaanse en Franse Alpen, met hoeveelheden tot 10 cm boven de 2000 meter. In de dalen echter dooi en regen. Morgen zeker ’s middags meer sneeuw, tot wel 25 cm aan toe, echter ook dan uitsluitend op de hoogste pistes vanaf 2000 meter, dus lagere hellingen krijgen dooi en regen. Zondag is het in het zuidwestelijk deel van de Alpen eerst droog, maar in de namiddag en avond volgt wederom sneeuw hogerop en regen in de dalen. Met de herhaaldelijke neerslag is het lawinegevaar in de Italiaanse en Franse Alpen op met name hogere hellingen verhoogd. In de rest van de Alpen, en ook in de meeste Zwitserse gebieden, blijft het dit weekend overwegend droog met flink wat zon en wel hoge temperaturen, in sommige dalen aan de noordzijde van de Alpen wordt het zaterdag zelfs 20 graden. Dus voor die gebieden is het advies: neem de eerste lift in de ochtend omhoog en geniet ’s middags van het heerlijke lenteweer.

Pyreneeën

De skigebieden in de Pyreneeën blijven nog in de invloedssfeer van een lagedrukgebied boven Zuidwest Europa. Het levert wisselvallig weer op met de rest van de vrijdag flink wat sneeuw boven 1000 tot 1500 meter, dus de sneeuwgrens ligt hier veel lager dan in de zuidwestelijke Alpen. Ook zaterdag blijft het bewolkt met vooral aan de Spaanse zijde veel sneeuw, zelfs tot in de meeste dalen aan toe. Zondag belooft echter een schitterende dag te worden en dan kan er dus volop genoten worden van het dikke pak sneeuw. Er is wel een verhoogd lawinegevaar. Ook begin volgende week is het prachtig weer met wel oplopende temperaturen.

Boek je wintersportvakantie bij de ANWB

Wat doet het verkeer onderweg?

Het weer is van grote invloed op de drukte onderweg. Wil je weten of het vast staat naar jouw wintersportbestemming? Bekijk dan onze verkeersdruktekalenders Europa:

Verkeersverwachting wintersport Europa