Actueel weerbericht wintersport

Zacht en toenemend wisselvallig, vrijdag sneeuw in de Alpen!

Laatste update: 20-2-2017. Een west-oost verlopende rug van hoge luchtdruk over de Alpen verzwakt in de loop van de week en trekt zich geleidelijk naar het westen terug.  Storingen met bewolking en regen trekken daardoor langzaam maar zeker verder het Europese continent op. Omdat daarmee ook zachte lucht meekomt, zal de neerslag sowieso in alle middelgebergten als regen vallen, in de Alpen pas vanaf grote hoogte als sneeuw. Die situatie zal vrijdag drastisch gaan veranderen. Met een naar noordwest draaiende wind stoomt dan belangrijk koudere lucht richting Midden-Europa en daarbij zullen de Alpen een fors vers sneeuwtapijt gaan krijgen!

alt text

Dichtbij huis (Ardennen/Sauerland/Eifel):

Van winterweer is in de Ardennen, de Eifel en het Sauerland voorlopig geen sprake. Sterker nog, stevige zuidwestelijke winden voeren zachte en vochtige lucht aan, waarbij de temperatuur in de dalen en het laagland gemakkelijk tot in de dubbele cijfers oploopt en de neerslag tot op de hoogste toppen als regen valt, met ook daar duidelijke plustemperaturen. Vooral woensdag en donderdag gaat er vrij veel regen vallen en omdat de temperaturen ook voor het gebruik van sneeuwkanonnen te hoog zal zijn en de lucht te vochtig, zal de kwaliteit van de sneeuw op de pistes, snel verslechteren. Pas vrijdag verbeteren de omstandigheden. De lucht wordt dan droger en kouder, met ook een doorbrekende zon, afgewisseld met een enkele (natte) sneeuwbui.

Overige middelgebergten (Harz/Beierse Woud/Tsjechië/Zwarte Woud en Vogezen/Jura)

De meer zuidelijk gelegen middelgebergten ondervinden eerst nog de gunstige invloed van het hogedrukgebied bij de Alpen. De wisselvalligheid dringt hier echter ook door. Het eerst komt de Harz aan de beurt en het Ertsgebergte, namelijk al in de nacht naar dinsdag. Dinsdag overdag krijgen ook de overige, meer zuidelijk gelegen middelgebergten in wat meer verzakte vorm met deze wisselvalligheid te maken. Eventuele neerslag valt ook hier in de vorm van regen, want de lucht die deze steken bereikt, is zo mogelijk nog zachter dan wat verder naar het noorden. Om een idee te geven, in Freiburg, dat ook wel de poort van het Zwarte Woud wordt genoemd, kan het donderdag 14 of 15 graden worden! Het moge duidelijk zijn dat dan ook hier tot op de hoogste toppen regen valt, met verslechterende sneeuwcondities als gevolg. In de loop van vrijdag dringt ook hier de koudere lucht door met regen, die wellicht in de loop van de dag boven rond 1000 meter hoogte in sneeuw begint over te gaan. Het is nog erg onzeker hoeveel sneeuw er hier gaat vallen, mogelijk wordt het overwegend droog zodra de echt koudere lucht is binnengestroomd.

Alpen

Een hogedrukgebied brengt aanvankelijk in de Alpen rustig en vrij zonnig weer, met een vorstgrens die maandagmiddag tussen 1200 en 1600 meter hoogte vertoeft. Dinsdag dringt een eerste storing tot vooral Oostenrijk door met meer bewolking en enige neerslag, maar omdat daarmee ook zachtere lucht meekomt, zal het alleen op grote hoogte, rond of boven 2000 meter hoogte, tot wat sneeuw komen.  Woensdag en donderdag bevinden de Alpen zich in de zogenaamde brede warme sectoren van storingen die verder noordelijk oostwaarts trekken. De vorstgrens komt dan nog hoger te liggen en pendelt veelal tussen 2000 en 2500 meter op en neer.  Verder zien we een mix van opklaringen en wolken. In de nacht van donderdag op vrijdag draait de wind naar het noordwesten en begint er neerslag te vallen, die, bij het binnenstromen van koudere lucht, tot op steeds geringere hoogte in sneeuw overgaat. Uiteindelijk zal het in de loop van vrijdag tot in de meeste dalen gaan sneeuwen en kan er wel 20 tot 40 cm sneeuw gaan vallen, lokaal door stuw nog meer. Aan de zuidkant van de Alpen zal door föhnwerking veel minder sneeuw vallen en een groot deel van de Italiaanse Alpen zal wat dat betreft buiten schot blijven, evenals een groot deel van de Franse Alpen, vooral het gebied van de Haute Provence. 

Pyreneeën

De Pyreneeën blijven het langst invloed houden van de rug van hoge luchtdruk, die zich in de loop van de week immers langzaam van over de Alpen, naar het westen terugtrekt. Er is dan ook redelijk wat zonneschijn, maar ook hier is het zacht. Aan de voet van de bergen kan zowel aan de Spaanse- als aan de Franse zijde het kwik woensdag en donderdagmiddag tot 17 a 18 graden oplopen! In verzwakte vorm dringt hier ook vrijdag vanuit het noorden de koudere lucht door, waarbij er boven 1600 meter en later ook tussen 1200 en 1600 meter hoogte wat sneeuw gaat vallen, maar de hoeveelheid zal de tien centimeter  op veel plekken niet gaan overschrijden en valt dan ook nog hoofdzakelijk aan de Franse zijde van de bergketen. Alleen vlak ten westen van Andorra valt er wellicht 10 tot 20 cm sneeuw.

Boek je wintersportvakantie bij de ANWB

Wat doet het verkeer onderweg?

Het weer is van grote invloed op de drukte onderweg. Wil je weten of het vast staat naar jouw wintersportbestemming? Bekijk dan onze verkeersdruktekalenders Europa:

Verkeersverwachting wintersport Europa