Onze wegenwachten in het nieuw

Na 23 jaar vonden we het bij de ANWB tijd voor een make-over. Onze wegenwachten ontvangen op 30 november een compleet nieuwe outfit die bestaat uit maar liefst 14 verschillende items.

Goed zichtbaar

De kleur fluorgeel zorgt dat de wegenwacht dag en nacht goed zichtbaar is. Om te voldoen aan de zichtbaarheidsnorm ISO 20471 moeten de pakken voldoende vierkante centimeters fluorescerend materiaal bevatten. Om die reden is de veiligheidskleding niet in maat ES (Extra Small) beschikbaar.

Reflecterend

De reflectiestrepen zijn zo geplaatst dat de wegenwacht onder alle omstandigheden goed opvalt. Volgens strenge veiligheidsnormen moet de afstand  tussen 2 reflectiestrepen minimaal 5 cm zijn. Daarbij dient de eerste baan minimaal 5 cm vanaf de naad te beginnen.

Anti olie en vet

Op een wegenwacht-broek kun je geen biefstukje bakken. Maar het pak bevat wél dezelfde anti-aanbaklaag als een koekenpan. Deze Fluo-Carbon laag
zorgt ervoor dat oliën en vetten nauwelijks hechten.

Extra sleepkabel

Echt gebeurd: een wegenwacht gaat door zijn knieën om een band te verwisselen… en scheurt uit zijn broek! Het materiaal van de nieuwe pakken is zó sterk dat je ‘m zelfs als sleepkabel kunt gebruiken!

One size fits all?

…niet dus. Voor het eerst komen de vrouwelijke wegenwachten voor de dag in een volledig op het lijf gesneden uniform.

-5 graden

Van tubesjoelen tot touwtrekken en van skistok gooien tot rodelen; de mannen van de wegenwacht onderwierpen hun nieuwe werkkleding aan een strenge praktijktest in SnowWorld.