ANWB viert 70-jarig bestaan Wegenwacht

We zijn jarig! En dat vieren we met de introductie van een nieuw wegenwachtvoertuig rijdend op waterstof. Het nieuwe voertuig is vrijdag 15 april onthuld tijdens een bijeenkomst bij het wegenwachtstation in Rhoon.

ANWB Wegenwacht , Harley Davidson

Ervaring waterstofaandrijving

De auto is een tot wegenwachtvoertuig omgebouwde Renault Kangoo ZE met een waterstofcel. Het voertuig rijdt in stedelijk gebied waarbij de actieradius van 300 km toereikend is. Uitvalsbasis is het wegenwachtstation in Rhoon omdat daar vlakbij waterstof kan worden getankt.

De ANWB Wegenwacht kiest voor deze auto om ervaring op te doen met waterstofaandrijving en de techniek die daarbij wordt gebruikt, daarnaast wil zij ondervinden hoe bruikbaar een dergelijke auto is in de wegenwachtoperatie.  

Onthulling

Rian Vreeburg, directeur Hulpverlening, heeft de nieuwe waterstofauto feestelijk onthuld. In Rhoon zijn wegenwachtvoertuigen van vroeger en nu te zien.

1,2 miljoen pechhulpverleningen per jaar

Vlak na de Tweede Wereldoorlog vatte de ANWB het plan op om naar voorbeeld van de  Engelse zusterclub Automobile Association (AA) auto’s van leden met pech weer aan de praat te krijgen. Op 15 april 1946 ging de eerste hulpbrigade in Nederland van start: met zeven gele Harley Davidson Liberator motorfietsen. Met ruim 1.2 miljoen pechhulpverleningen per jaar is de Wegenwacht tegenwoordig met 900 wegenwachten 24 uur per dag actief.

Lees alles over ANWB Wegenwacht 70 jaar!

Speciaal voor jou geselecteerd