Sissende sssssslangen

Ook dit jaar houden we je op de hoogte van de avonturen die onze wegenwachten tijdens de vakantieperiode in het buitenland meemaken. Deze zomer houden Paul van Tongeren en Edwin van der Griendt een zomerblog bij.

Buongiorno, vandaag 36 graden

Op dinsdag en woensdag heb ik deze week weekend, dus ook tijd om achter de pc te zitten voor de blog. Wat hebben de laatste dagen zoal gebracht in deze mooie streek? 2 auto’s met een sissend geluid onder de motorkap, in dezelfde omgeving maar op verschillende dagen. De eerste klant stond bij een restaurant in een klein plaatsje in de bergen, onderweg naar zijn eindbestemming gestopt vanwege het geluid. Ik mijn navigatie ingesteld en na ruim een uur bij de klant aangekomen. Ze zaten gezellig op het terras te wachten.

Gescheurde turboslang

Ik ging op onderzoek uit waar het sissend geluid vandaan kon komen. Gelukkig niet van een levende slang, maar het was wel een slang die het veroorzaakte: de turboslang die naar de inlaat van de motor gaat. De turbo blaast de inlaatlucht onder druk in de motor waardoor die meer vermogen (trekkracht) heeft. Zonder deze drukvulling blijft alleen de standaardmotor over. De slang is gescheurd en daarom ontsnapt de turbodruk, met als gevolg een sissend geluid en minder vermogen. Met noodoplossingen de boel weer dichtgemaakt, zodat de vakantiegangers hun weg kunnen vervolgen. Ik bestel wel een nieuwe slang en kan die later monteren. Om te weten waar de klant zijn agriturismo is, ben ik achter hem aangereden en heb ik de locatie opgeslagen in de navigatie. Wel zo makkelijk als ik terug moet met het nieuwe onderdeel.

Spoorzoekertje in Toscane

De andere auto stond al bij zijn vakantieverblijf. De weg daarnaartoe had geen straatnaam en stond ook niet op Google Maps. Weer een uitdaging: spoorzoekertje in Toscane. Ja, het is hier niet van camping naar camping zoals vorig jaar bij het Gardameer. Gelukkig kan in de navigatie ook een lengte- en breedtegraad ingevoerd worden, maar dan moeten die wel precies kloppen anders kom je er nog niet. Na wat zoekwerk heb ik de klant kunnen vinden. De weg vanaf de hoofdweg was zo’n 5,5 km lang met splitsingen en bestond alleen uit een grindpad, stoffig dus. Jammer dat ik pas mijn auto had gewassen, daar heb ik nu toch wel 2 uur plezier van gehad! Maar dat is bijzaak.

Naar de garage

Ook hier is het sissende geluid de turbo. Niet de slang, maar het roetfilter dat dicht zit. Normaal wordt dat tijdens het rijden door het motormanagement schoongebrand, maar dat systeem heeft ook niet het eeuwige leven. Vaak kan bij een dealer nog geforceerd het roetfilter schoongeblazen worden, maar hier zit er niets anders op dan demonteren en vernieuwen, of – zoals dat in Nederland kan – het in een speciale oven schoon laten branden. Deze auto moet naar de garage. Eerst maar even vragen of die tijd heeft, anders wordt het een ritje voor niets.

Deze foto is van de laatste klant; helemaal niet verkeerd, zo’n agriturismo…

A domani!

Vakantiecoach

Nieuwsgierig naar onze 'vakantiecoaches'? Bekijk onze grappige video's en handige tips waarin we je met een knipoog een kijkje achter de schermen geven:

Bekijk video's en tips ANWB #vakantiecoach

Wegenwacht Europa Service

Met de auto de grens over? Zorg ervoor dat jouw vakantie niet in het water valt. Kies pechhulp van de Wegenwacht. Vanaf 83,- per jaar!

Bekijk de pakketten