Zomerblog - Een vrouwelijke estafette

Zomerblog wegenwacht Edwin van der Griendt

Ook dit jaar houden we je op de hoogte van de avonturen die onze wegenwachten tijdens de vakantieperiode in het buitenland meemaken. Deze zomer houden Paul van Tongeren en Edwin van der Griendt een zomerblog bij.

Buongiorno, vandaag zonnig en 34 graden

Een estafette voor een onderdeel van een camper met een remprobleem. De camper had ik al eerder gezien, net voor het weekend. De remdrukverdeler voor de achterwielen was lek. Hierdoor ontsnapte er remvloeistof uit het remsysteem en kwam er ook lucht in.

U begrijpt: geen goede combinatie. Want het is wel fijn dat als je het rempedaal indrukt, dat niet tot bijna op de bodem wegzakt. Een situatie die verholpen moet worden voordat er weer verder gereden kan worden.

“No”

Het onderdeel was er zo onder vandaan geschroefd. Ik reed ermee naar de vertrouwensgarage om een nieuwe te bestellen. De eerste vraag die ik direct kreeg in het Italiaans was: “Wanneer moet je het hebben?” Mijn antwoord: “Vandaag of anders morgen?” – “No”, kreeg ik gelijk te horen. Het zou zeker 3 werkdagen duren. Dat is te lang. Een Peugeot/Fiat-onderdeel in Italië en dan niet op voorraad? De klant wilde over een paar dagen doorreizen naar Frankrijk.

Ik moest dus iets anders verzinnen. Maar even kijken of het niet uit Nederland of Duitsland kon komen. Gelukkig had mijn collega aan het Gardameer een garage in Nederland die het onderdeel snel in huis had. Maar toen moest het nog naar Italië, en wel naar Toscane. Nu kwam zijn vrouw met het vliegtuig over dat weekend. Dan zou het in ieder geval in Italië zijn. En laat nu net 2 vrouwelijke collega’s van de Alarmcentrale datzelfde weekend bij het Gardameer aankomen voor een werkbezoek.

Zij waren al vertrokken met de auto, toen het onderdeel nog besteld moest worden. Maar ze konden het wel van het Gardameer naar Toscane meenemen. En zo heb je een vrouwelijke estafette vanuit Nederland naar Garda en door naar Toscane!

Training voor de bovenbenen

Vrouwelijke estafetteMaandag had ik vroeg afgesproken, want de twee dames zouden die dag met mij meerijden, gezellig. Gelukkig was het onderdeel het juiste (er bestaan meerdere typen uitvoeringen van dit onderdeel) en konden we de camper van het remprobleem verlossen.

Ik heb de dames gelijk aan het werk gezet tijdens het ontluchten. Er moest namelijk gepompt worden op het rempedaal. Was gelijk goed voor het trainen van de bovenbenen!

De samenwerking ging fantastisch, de remmen waren goed ontlucht en ik heb de vloeistof nu ook gelijk ververst, want dat was al een tijdje geleden. Dit kon ik zien aan de kleur van de remolie, die was behoorlijk donker.

De olie is hygroscopisch, trekt vocht aan uit de lucht en dat water zorgt voor een lager kookpunt van de olie, maar kan er ook voor zorgen dat er roestafzetting komt op de remonderdelen. En dat zorgt weer voor extra slijtage. U begrijpt nu dat het heel belangrijk is dat de remvloeistof om de 3 jaar ververst wordt. Onze klant ging direct nadat we klaar waren op doorreis met maar een kleine vertraging, dankzij de 3 dames.

A domani!

Vakantiecoach

Nieuwsgierig naar onze 'vakantiecoaches'? Bekijk onze grappige video's en handige tips waarin we je met een knipoog een kijkje achter de schermen geven:

Bekijk video's en tips ANWB #vakantiecoach

Wegenwacht Europa Service

Met de auto de grens over? Zorg ervoor dat jouw vakantie niet in het water valt. Kies pechhulp van de Wegenwacht. Vanaf 83,- per jaar!

Bekijk de pakketten