Een rammelend bijgeluid

Zomerblog wegenwacht Edwin van der Griendt

Ook dit jaar houden we je op de hoogte van de avonturen die onze wegenwachten tijdens de vakantieperiode in het buitenland meemaken. Deze zomer houden Paul van Tongeren en Edwin van der Griendt een zomerblog bij.

Buongiorno, vandaag 24 tot 33 graden met in de ochtend onweer en regen.

De dag begon met onweer en regen maar daarna klaarde het op. Even later was het slechte weer terug. Vooral in de bergen heeft het vandaag flink huisgehouden. Zo ook toen ik daar bezig was met een auto waarvan het raam van de bestuurder niet dicht wilde. Het weer was zo heftig dat de enige verstandige optie was om te schuilen. Veiligheid voor alles! Gelukkig duurde het niet heel erg lang en kon ik weer verder waar ik gebleven was. Het raam dicht krijgen was met het aansturen van de raammotor geen probleem. Alleen de storing die het veroorzaakte was helaas niet op te lossen. Gelukkig deden alle andere functies het nog en kon de klant het dus in Nederland laten verhelpen.

Keurig onderhouden

De andere klant stond in een plaatsje verderop en had als klacht een rammelend bijgeluid. Ik controleerde eerst of de wielbouten/moeren goed vastzaten. Het komt nogal eens voor dat die niet goed vastzitten en loskomen tijdens het rijden. Bij deze auto was dit niet het geval. Eerst maar eens luisteren naar het geluid dat van voren kwam. Het was nu minder aanwezig dan de dag ervoor. Ik kon het geluid nog niet plaatsen en ging op onderzoek uit. Er was veel onderhoud aan de auto verricht voor de vakantie. Beide draagarmen waren vervangen en het wiellager ook. Alles zag er keurig netjes uit. Duidelijk een wat oudere auto, maar wel keurig onderhouden.

Complimenten

De garage had netjes gewerkt: mijn complimenten. Maar het geluid was nog niet gevonden. Alle bouten en moeren nagetrokken maar geen afwijking. Toch even rechtsvoor nader inspecteren en zoals gebruikelijk sloeg ik, toen het voorwiel van de grond was, tegen de band om te kijken of ik het zo kon opwekken. En ja, deze keer was het raak. “Ja, dit hoorde ik”, zei de klant.

Keramisch vet

Dus het wiel gedemonteerd om te kijken wat de veroorzaker was. De remblokken waren nieuw en de garage had ook netjes keramisch vet gebruikt tegen piepen van de remmen. Gewoon goed en netjes, niets op aan te merken. Toch kwam het geluid van de remklauw. Die zit gemonteerd op het remzadel en zit aan de onderkant achter het remzadel gehaakt. Hier zit altijd een beetje ruimte anders loopt het vast. Zonder een beetje vet kan die op een slechte weg net dat rammelende geluid veroorzaken. En laten we die hier in Toscane nu voldoende hebben. Je rammelt je auto bijna uit, zo slecht zijn sommige stukken. Met een likje keramisch vet ertussen was dat ook weer opgelost. In Nederland had de klant hier geen last van gehad. Maar met deze wegen hier kan zo’n rammel zomaar opspelen. De klant gerust: er zat niets los en hij kon veilig met zijn auto rijden. Ook het vertrouwen in de garage was er weer. Tja, je gaat dan toch twijfelen.

A domani

Vakantiecoach

Nieuwsgierig naar onze 'vakantiecoaches'? Bekijk onze grappige video's en handige tips waarin we je met een knipoog een kijkje achter de schermen geven:

Bekijk video's en tips ANWB #vakantiecoach

Wegenwacht Europa Service

Met de auto de grens over? Zorg ervoor dat jouw vakantie niet in het water valt. Kies pechhulp van de Wegenwacht. Vanaf 83,- per jaar!

Bekijk de pakketten