Buongiorno, vandaag 42 graden

Zomerblog wegenwacht Edwin van der Griendt​

Ook dit jaar houden we je op de hoogte van de avonturen die onze wegenwachten tijdens de vakantieperiode in het buitenland meemaken. Deze zomer houden Paul van Tongeren en Edwin van der Griendt een zomerblog bij.

Pechhulp in ItaliëHet hoogseizoen is begonnen. Ik zit in Italië, in het mooie Toscane. Mijn collega’s zitten bij het gewilde Gardameer. Afgelopen zaterdag kwam ik aan op de camping waar ik ruim 5 weken mag verblijven.

Zondag was mijn eerste werkdag en er was gelijk voldoende werk aan de winkel. Zo ook de dagen erna. Wat mij dit jaar vooral opvalt, is het aantal aircoproblemen. Het is dit jaar een stuk warmer dan vorig jaar. De meeste problemen komen door verkeerd gebruik van de airco. Vaak stond die op de koudste stand.

Goed voor gezondheid, auto en de knip

Met de Italiaanse temperaturen moet de airco maximaal zijn werk doen en dan kan het zijn dat de zwakste schakel in het systeem het begeeft. Ook is het gebruik van airco niet goed voor de inzittenden, als ze uit de auto stappen is het temperatuurverschil veel te groot. Dit kan zomaar 25 graden Celsius schelen, niet goed voor je gezondheid!

Een ander punt, en daar zijn wij Nederlanders gevoelig voor, is dat je ook nog eens extra brandstof verbruikt. Een aircopomp trekt zomaar 5 pk van het motorvermogen weg. Kortom, het is beter om de temperatuur in de auto niet te koud te zetten. Goed voor de auto, de gezondheid en de knip. Kan er een extra Italiaans ijsje gekocht worden!

Tip bij een warme auto

Staat de auto geruime tijd in de zon, zet dan eerst alle ramen open zodat de ergste warmte eruit kan. Zet daarna, als je gaat rijden, de airco in de stand recirculeren. Sluit na een kilometer rijden de ramen en zet na 5 minuten de recirculatiestand weer uit naar normaal.

Heb ik alleen maar aircoproblemen gehad deze dagen? Nee dat niet, maar ze waren wel in de meerderheid. Op nummer 2 staat vooralsnog de multiriem. Een geribbelde riem die de hulpcomponenten aandrijft zoals de dynamo, stuurbekrachtiging, airco en soms ook de waterpomp. Als deze riem kapot gaat, werken deze componenten niet meer met alle gevolgen van dien.

De riemen hebben net als een distributieriem (aandrijfriem motor, kan ook een ketting zijn) een onderhoudstermijn en is dus een belangrijk onderdeel van de motor. Laat ruim voor je op vakantie gaat deze zaken goed controleren of vervangen als dit nodig is.

Schade en een deuk in het ego

Ik had ook helaas twee pechvogels die na ruim 1400 kilometer zonder schade aankwamen, maar door even niet goed opletten schade reden aan hun voertuig. Erg vervelend, zeker als je ver van huis bent. Gelukkig alleen materiële schade en een deuk in het ego.

A Domani!

Edwin van der Griendt

Vakantiecoach

Nieuwsgierig naar onze 'vakantiecoaches'? Bekijk onze grappige video's en handige tips waarin we je met een knipoog een kijkje achter de schermen geven:

Bekijk video's en tips ANWB #vakantiecoach

Wegenwacht Europa Service

Met de auto de grens over? Zorg ervoor dat jouw vakantie niet in het water valt. Kies pechhulp van de Wegenwacht. Vanaf 83,- per jaar!

Bekijk de pakketten

Speciaal voor jou geselecteerd