Yep, die is defect

Zomerblog Paul van Tongeren

Ook dit jaar houden we je op de hoogte van de avonturen die onze wegenwachten tijdens de vakantieperiode in het buitenland meemaken. Deze zomer zullen Paul van Tongeren en Edwin van der Griendt een zomerblog bijhouden.

Alle alarmbellen rinkelen op het dashboard van een wat oudere 'Franse dame' met ruim 200.000km op de teller.

Meter in het rood

In de auto zit het gezin plus belading, en dan hobbelt er nog een huisje op wielen achteraan. Met de meter ver in het rood zijn ze gestopt op de vluchtstrook nabij Valence, en afgesleept door een dépanneur (wij mogen in Frankrijk niet helpen op de snelweg). Deze geeft aan na het weekend te kunnen kijken naar de auto... Maar daarvoor zijn wij er natuurlijk! Een vriendelijk telefoontje van Victor – planner op de meldkamer in Lyon – naar de dépanneur, en ik kan aan de slag op diens terrein.

Trucje

Geen lekkage, de waterpomp is net nieuw. Een wat zuinige doorstroming doet mij de thermostaat bekijken (de klep die de doorstroom van de koelvloeistof regelt naar de radiateur). Yep, die is defect. Met een trucje zorg ik ervoor dat de klep permanent open blijft staan. De boel weer op z'n plaats gemonteerd, koelvloeistof aangevuld, warm laten draaien en de bestuurder nog laten proefrijden. Oké! Bon voyage, in dit geval terug naar Nederland.

Paniek

Een uurtje later kan ik het toch niet laten om de klant te bellen. Als je hier werkt krijg je dat er ook bij, het liefst wil je leden die je helpt helemaal begeleiden naar huis als vadertje overste de wegenwacht :-). Maar deze keer niet voor niets. De vrouw van gezin neemt op, lichtelijk in paniek. “Hij doet weer raar, alles is rood en het motorstoringslampje is aan, wat nu?!" Ik vraag of de kachel warm wordt. Zo ja, dan is er voldoende koelwater. “Uh, ja…”, klinkt het aan de andere kant van de lijn. Ik vraag of de mensen gewoon rustig willen doorrijden naar de eerste afslag, veilig van die drukke péage af. We spreken af daarna weer contact op te nemen.

Dubbel check

Die avond zetten ze de caravan neer op een camping nabij Lyon. De volgende morgen gaat wegenwacht Emile een kijkje nemen; hij zit daar namelijk vlakbij. Ik vertel hem wat ik allemaal gedaan heb, en dat ik geen gekke dingen verwacht, maar dat de mensen erg ongerust zijn. Emile checkt alles, laat de motor van de auto héél lang draaien en meet zelfs de motortemperatuur met infraroodgereedschap. De temperatuursensor van de motor blijkt een andere waarde door te geven dan de daadwerkelijke temperatuur van de motor. Met andere woorden: de motor doet het prima, temperatuur 90℃, maar binnen schreeuwt het dashboard 130℃! 't Is dus niet wat het lijkt...

De bestuurder wordt door Emile geïnstrueerd, de rest van het gezin gerustgesteld en de reis naar huis kan hervat worden.

Vakantiecoach

Nieuwsgierig naar onze 'vakantiecoaches'? Bekijk onze grappige video's en handige tips waarin we je met een knipoog een kijkje achter de schermen geven:

Bekijk video's en tips ANWB #vakantiecoach

Wegenwacht Europa Service

Met de auto de grens over? Zorg ervoor dat jouw vakantie niet in het water valt. Kies pechhulp van de Wegenwacht. Vanaf 83,- per jaar!

Bekijk de pakketten