Donder en bliksem

Zomerblog wegenwacht Edwin van der Griendt

Ook dit jaar houden we je op de hoogte van de avonturen die onze wegenwachten tijdens de vakantieperiode in het buitenland meemaken. Deze zomer zullen Paul van Tongeren en Edwin van der Griendt een zomerblog bijhouden.

Wat sommige klanten niet overhebben voor een diagnose van een wegenwacht…

Mijn klant van vandaag had al 2 dagen een probleem. En als ze dan een gele Wegenwachtauto voorbij zien rijden zijn het net klonen van Max Verstappen.

Toeteren en seinen

Eerder deze week hoor ik net voordat ik de snelweg op rijd een claxon. Ik kijk om me heen; nee, ik hinder niemand. Achter mij zie ik een auto die met zijn lichten aan het seinen is. Het is een auto met een caravan erachter met een geel nummerbord. Maar even rustig rijden, en de volgende afrit van de snelweg af. Als ik me niet vergis wil deze bestuurder iets van mij. Ja, soms doen mensen er alles aan om je te spreken!

Andere locatie

De auto met de caravan volgt mij. Ik ga eerst op een veilig stukje staan en stap dan uit. De klant is ook al uitgestapt. “Wat ben ik blij dat ik u tref”, zegt de klant. “Ik heb al sinds 2 dagen geen verlichting meer op mijn caravan en we zaten te ver weg voor een bezoek van een wegenwacht. Daarom zijn we deze kant alvast opgekomen.”
“Oké, dat is erg vervelend”, antwoord ik, “maar zullen we dan maar even naar een andere locatie rijden waar ik naar uw probleem kan kijken?” Ik weet dat er even verderop een rustige plek is waar we beiden kunnen staan. Deze mensen zijn al een paar dagen bezig om het probleem op te lossen, en ook al langs een dealer geweest, maar zonder resultaat.

Multimeter

Een paar dagen terug was het noodweer op de plek waar ze stonden, en het onweer hing boven hun hoofd die avond. Tussen de flits en de klap zat niets. Gelukkig zaten ze in de caravan. De dag erop wilden ze naar huis. Alles ingepakt, caravan achter de auto, en even de verlichting controleren. Hé, dat is vreemd: geen verlichting. De klant was goed uitgerust en had zelfs een multimeter bij hem (hiermee kan je stroom meten van bijvoorbeeld de verlichting), maar hij kwam er zelf niet uit. De autoverlichting werkte wel, daar waren geen problemen mee. De stekker was ook niet beschadigd.

Kastje

Ik begin met de verlichting van de caravan. Maar eens kijken wat er gebeurt als ik die aanstuur via mijn tester voor aanhangwagenverlichting. De remlichten werken en de gewone verlichting ook. Zo ook de richtingaanwijzers. Nou, dat is allemaal in orde. Het moet in de aansturing zitten. Bij nieuwe auto’s moet er een speciaal kastje gemonteerd worden voor het aansturen van de aanhangwagenverlichting. Zonder dit kastje is er dus ook geen verlichting mogelijk. Even het kastje opsporen. Soms wil dat wel eens in storing gaan, en dan helpt het om het even los te koppelen en weer aan te sluiten. Na enig zoekwerk is het kastje gevonden, maar het loskoppelen levert geen resultaat op. Dan maar een nadere inspectie van het kastje. De voedingen van het kastje zijn goed. Ook zijn er geen afwijkingen bij de printplaat gevonden, maar de chips ruiken wel doorgebrand. Zou het dan toch de bliksem geweest zijn? Er moet een nieuwe aanhangwagenmodule komen. Deze zal vermoedelijk uit Nederland moeten komen en dat duurt zeker enkele dagen. De mensen besluiten nu maar een tussenstop te maken op een camping in de buurt. Nu maar hopen dat het onderdeel voorradig is en snel deze kant op komt.

Bliksem en elektronica, daar weet deze klant overigens ook genoeg over. Hij werkt in de keukenbranche en daar hebben ze dit fenomeen ook.

A domani!

Vakantiecoach

Nieuwsgierig naar onze 'vakantiecoaches'? Bekijk onze grappige video's en handige tips waarin we je met een knipoog een kijkje achter de schermen geven:

Bekijk video's en tips ANWB #vakantiecoach

Wegenwacht Europa Service

Met de auto de grens over? Zorg ervoor dat jouw vakantie niet in het water valt. Kies pechhulp van de Wegenwacht. Vanaf 83,- per jaar!

Bekijk de pakketten