Caravanners nemen wijs besluit

Zomerblog wegenwacht Edwin van der Griendt

Ook dit jaar houden we je op de hoogte van de avonturen die onze wegenwachten tijdens de vakantieperiode in het buitenland meemaken. Deze zomer zullen Paul van Tongeren en Edwin van der Griendt een zomerblog bijhouden.

Buongiorno; donderdag, zonnig en 35 graden.
Vandaag een drukke dag. Eerst een onderdeel ophalen dat uit Nederland komt. In augustus is het erg lastig om aan onderdelen te komen. De helft van de Italianen is met vakantie, dus veel bedrijven zijn gesloten. Dat zal dit weekeind nog erger zijn, zaterdag 15 augustus is het namelijk Ferragosto, de nationale feestdag in Italië. Vandaar dat we terugvallen op de onderdelenvoorziening vanuit Nederland of Duitsland. Tja, we willen de klanten zo goed mogelijk van dienst zijn en daarvoor wordt alles uit de kast gehaald. De klant van dit onderdeel had gisteren al willen vertrekken en is daarom vandaag als eerste aan de beurt. De bobine was kapotgegaan, en dat is een belangrijk onderdeel van de motor. De auto heeft 6 losse penbobines. De kapotte heb ik vervangen; de klant kan naar huis.

Caravanwiel met bijgeluid

Later op de dag krijg ik een melding van een bijgeluid bij een wiel van een caravan. De mensen wilden vandaag vertrekken maar zijn teruggegaan naar de camping omdat ze het niet vertrouwden. Een wijze beslissing, blijkt na mijn komst. Ik hoor eerst het verhaal van de klant aan en kijk dan wat het kan zijn. Ik hoef niet lang te zoeken. Nadat ik het wiel vrij van de grond heb gekrikt, zie ik het meteen. Ik kan het wiel zeker enkele centimeters bewegen en dat is geen goed teken. Ik draai de wielmoeren los en haal de remtrommel met lager van de wielnaaf. Het binnenste lager is uit elkaar gevallen, de kogels liggen los in de trommelrem. Wat ben ik blij dat deze mensen terug naar de camping zijn gereden! Dit was anders niet goed afgelopen, vrees ik. Het wiel zou er vermoedelijk afgelopen zijn met alle gevolgen van dien. Ik controleer ook maar even de andere kant en ja hoor, ook dit wiellager moet vervangen worden.
Ik vraag de klant of de caravan geen controlebeurt heeft gehad voor de vakantie? “Nee, ik heb nog getwijfeld, maar baal nu dat ik dit niet heb gedaan.” Ja, dat is erg jammer want dan was dit nu voorkomen. Ik ga checken of zulke lagers voorradig zijn in Italië. Anders wordt het bestellen in Nederland en zo spoedig mogelijk laten bezorgen. Met het weekeind voor de deur vrees ik voor enkele dagen vertraging. Maar veiligheid is belangrijker dan een paar dagen later terug in Nederland. Kunnen ze nog even genieten van het mooie Toscane, het heerlijke weer, het lekkere eten en niet te vergeten het overheerlijke ijs. Je kan het slechter treffen denk ik.

Tip van de wegenwacht

Laat je caravan, aanhangwagen of boottrailer controleren voordat je op vakantie gaat. Hij staat het hele jaar in de stalling waar het vochtig is, en ook langdurig op dezelfde plaats. De lagers worden dan een heel jaar op één punt belast. Als vocht kan inwerken op het lager heb je een probleem. Deze klant weet er nu alles van: voorkomen is beter dan genezen zeg ik altijd. De controlebeurtjes kosten iets geld maar besparen je uiteindelijk veel problemen. Nu staan deze mensen op de camping, maar het had zomaar anders kunnen aflopen. Met nog meer vertraging en een hoop ellende op de koop toe.  

A domani

Vakantiecoach

Nieuwsgierig naar onze 'vakantiecoaches'? Bekijk onze grappige video's en handige tips waarin we je met een knipoog een kijkje achter de schermen geven:

Bekijk video's en tips ANWB #vakantiecoach

Wegenwacht Europa Service

Met de auto de grens over? Zorg ervoor dat jouw vakantie niet in het water valt. Kies pechhulp van de Wegenwacht. Vanaf 83,- per jaar!

Bekijk de pakketten