Praatpalen verdwijnen in 2017

De bekende gele praatpalen langs de Nederlandse snelwegen gaan verdwijnen. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de toekomst van de praatpalen. Tot uiterlijk 1 juli 2017 blijven die in gebruik. Rijkswaterstaat en de ANWB trekken de komende tijd samen op om de weggebruiker te informeren.

In haar brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat de ANWB en Rijkswaterstaat het toekomstbeeld delen dat de praatpaal binnen enkele jaren overbodig zal worden, door het gebruik van mobiele telefoons en systemen als e-call en b-call.

Deze nieuwe technologieën werken niet alleen sneller, maar zijn ook veiliger doordat weggebruikers niet meer langs de weg hoeven te lopen. De huidige praktijk leert echter dat ongeveer één derde van de 30.000 gebruikers per jaar geen (opgeladen) mobiele telefoon bij zich heeft. Beide partijen zullen daarom gezamenlijk de weggebruiker voorbereiden op een toekomst zonder praatpalen

Beeldbepalend element

Dankzij de nieuwe technologie komt er een eind aan een beeldbepalend element langs de autosnelwegen. Het eerste deel van het praatpalennet werd op 21 december 1970 in gebruik genomen door de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat.

Speciaal voor jou geselecteerd