Dienstauto met panne

Zomerblog wegenwacht Stephan Wolzak (Frankijk)

Maandagochtend gaat een persfotograaf van het ANP met me mee om de hulpverlening vast te leggen hier in Frankrijk. Na vier pechgevallen heeft hij meer dan genoeg materiaal om de kranten thuis te voorzien van beeld.

Als ik terug kom op mijn eigen camping, heeft mijn buurman een probleem. Zijn beide autosleutels zijn kapot en nu kan hij zijn auto niet meer starten. Het kunststof sleutelhuisje is door ouderdom uit elkaar gevallen. Voor nood lijmen we alles terug in elkaar en plakken er voor de stevigheid een laag tape omheen. Zo kan buurman gewoon naar huis en daar nieuwe sleutels bestellen. Hij is zo blij dat hij na een paar minuten met warme pannenkoeken aankomt. “Zo, die heb jij wel verdiend. Ik ben hartstikke blij met jou!”

Rare geluiden uit dienstauto

Collega Michael die in het gebied naast mij zit, heeft pech met zijn dienstauto. De eerste versnelling maakt hele rare geluiden. Bij garages is het erg druk en op korte termijn is er geen tijd voor een versnellingsbakreparatie. Een geschikt vervangend voertuig is niet zomaar geregeld en als wegenwacht werk je toch het liefst met je eigen wagen. Achter de schermen is door collega’s een andere versnellingsbak geregeld met speciaal gereedschap. We gaan hem samen monteren. Lyon heeft een hefbrug geregeld bij een depanneur, maar die krijgt de zware bus amper omhoog. Alle vloeistoffen en gereedschappen halen we eruit, maar dat helpt maar weinig. Bovendien wiebelt de brug erg als we gaan sleutelen en blijkt er nog meer speciaal gereedschap nodig te zijn. Dit wordt helemaal niets!

Allerlaatste strohalm

Ik maak nog een rondje bij garages in de buurt, maar niemand wil of kan ons helpen. De moed zakt nu aardig in onze schoenen. Gelukkig heb ik goede contacten in dit gebied. Als allerlaatste strohalm belt Lyon voor ons naar een garage 70 km verderop die mij vorig jaar geweldig heeft geholpen met een gestrande Nederlandse ambulance. We zijn van harte welkom! De garagist Seb heeft zelf geen tijd om te helpen, maar de werkplaats staat tot onze beschikking. Nu moeten we nog snel op zoek naar speciaal gereedschap. Dat lukt en we staan om 14 uur bij de garage op de stoep. Een versnellingsbak wisselen is veel werk en we hebben alleen deze middag. Collega Richard komt ook helpen en zo is de halve garage geel gekleurd. Seb vindt het prachtig. Hij spreekt geen woord over de grens, maar ‘internationale’ collega’s begrijpen elkaar. De sfeer is geweldig en er wordt veel gelachen.

Om zes uur rijdt Michael zijn bus de werkplaats uit voor een proefrit. Richard en ik vegen de werkplaats aan en ruimen alles weer op. We mogen niets betalen, zelfs de gekregen versnellingsbakolie niet. Als ik jullie kan helpen doe ik dat graag, krijgen we te horen. Wat een geweldige kerel en wat een heerlijke garage.

Wegenwacht Europa Service

Met de auto de grens over? Zorg ervoor dat uw vakantie niet in het water valt. Kies pechhulp van de Wegenwacht. Vanaf 83,- per jaar!

Bekijk de pakketten