Alsof ik in de gouden koets zit

Zomerblog wegenwacht Stephan Wolzak (Frankijk)

Collega Richard is gearriveerd en zit op een camping in een plaats 35 km onder mij. Vanaf nu doen we met z’n tweeën de hele Ardèche.

Op de parkeerplaats van een Franse garage die gespecialiseerd is in uitlaten en banden, staat een gezin sinds 9 uur te wachten op hulp. Ze zijn net vertrokken van een camping verderop en horen rare geluiden onder de auto. Een aardige Franse monteur heeft een rondje met de auto gereden en vermoedt dat de versnellingsbak kapot is, een grote reparatie.

De familie heeft hun accommodatie in Parijs al afgezegd en wacht sip op wat gaat komen. De Alarmcentrale heeft alles al geregeld: vervangend vervoer, auto op transport naar Nederland en een slaapplaats voor de nacht. Maar toch bellen ze ook mij nog even. Al snel blijkt dat het linkerwiel los zit. Thuis heeft het gezin nog nieuwe banden laten monteren, alleen zijn de naven en velgen niet schoongemaakt. Daardoor zit het wiel niet goed vast. Na een half uur zwaai ik ze uit, op weg naar Parijs, met de eigen auto.

Camper stuck

’s Middags meld ik me bij een kleinere camping met allemaal landgenoten. Ik mag er niet op, want het is wisseldag (zaterdag) en dan is het een komen en gaan van gasten. Kom maandag maar terug, is de boodschap. Diezelfde avond om half zeven komt de eigenaar van mijn camping aanlopen met de telefoon. Het is de camping van die middag en in het Engels word mij verteld dat 'there is a camper stuck'. Of ik direct kan komen.

Een kwartiertje later word ik naar het plekje geleid. Het is net alsof ik in de gouden koets zit op Prinsjesdag. Vriendelijk lachen en zwaaien terwijl ik stapvoets over de camping rijd. De camper was afgeslagen op de inrit van de camping en met geen mogelijkheid meer aan te krijgen. Niemand kan er nog op of af. Met zijn allen duwen we het zware ding weg. Na een half uur zoeken slaat hij eindelijk aan en klinkt er applaus op de camping!

Stromende regen

Zondag in de stromende regen naar een grote Mercedes die niet wil starten. De mensen hebben de auto voor de vakantie geleend van hun schoonvader. De accu zit onder de passagiersstoel en heeft gelekt, de ernaast gelegen elektronica zit onder het opgedroogde accuzuur. Er zit een accu in waar een vrachtwagen jaloers op is, zo groot, en daar valt op zondag niet aan te komen. De klant hoeft niet weg en ik maak voor de dag erop een afspraak om de accu te laten vervangen. Meneer begrijpt het volkomen en stemt in, tot ongenoegen van mevrouw. Zij laat duidelijk weten dat ze er helemaal klaar mee is! Gisteren door de buurman opgestart en nu doet de auto het weer niet. Zo gaat ze volgende week zondag niet naar huis.

Pechhulp frankrijkMeneer en ik leggen uit dat het morgen definitief opgelost gaat worden en dat ze over een week gewoon naar huis kan. De bloeddruk en het volume van haar stem lopen nog wat hoger op. Ze gaat alleen met een vervangende auto naar huis! Ik leg uit dat voor een accu de ANWB geen vervangende auto in gaat zetten. Dat kan haar niet schelen, dan huurt ze zelf een auto en haar vader komt de Mercedes maar lekker zelf ophalen. Meneer is nog even kalm als aan het begin van het gesprek en kijkt me aan met een blik van: laat maar gaan. 

Alle wielen los

De eigenaresse van de camping uit mijn eerste verhaal belt. Een nieuwe gast is al piepend en krakend aangekomen op de camping. Hij wil graag de volgende dag vroeg verder reizen naar Spanje. Ze weet dat het laat is, maar of ik er iets mee kan. Ik kom er aan. Twee uur later heb ik een heel blij echtpaar naast me staan. Alle vier de wielen zaten los. Hetzelfde probleem als de familie die naar Parijs onderweg was. Alles goed schoongemaakt en vastgezet. Fijne vakantie verder! De eigenaresse is net zo blij en bedankt me uitvoerig. “Kom even mee naar de winkel dan haal ik wat lekkers voor je, dat heb je wel verdiend”, zegt ze.

De volgende ochtend ben ik in de weer voor een passende accu voor de Mercedes. De lokale dealer heeft er een, en ze kunnen hem meteen plaatsen en alle elektronica reinigen en resetten. Dat gaat sneller dan bij de vertrouwensgarage en dus kies ik hiervoor, zeker met het oog op alle computers in deze luxe auto. Ik ga snel naar de klant en als ik arriveer komt mevrouw meteen naar me toe om zich te verontschuldigen voor haar gedrag gisteren. Ze kan niet goed tegen dit soort situaties. Ik begrijp het mevrouw, geeft niets. We gaan het meteen oplossen. Om half één die middag is de auto klaar.

Ho ho, dat is levensgevaarlijk!

Ik kom met een klant aan bij de vertrouwensgarage. Net voor de vakantie heeft meneer nieuwe remklauwen laten monteren, maar één daarvan werkt niet goed waardoor de remmen heet worden. In overleg met de Nederlandse garage gaan we hier de remklauw vervangen, zij gaan de rekening onder garantie vergoeden.

De vertrouwensgarage heeft meteen een andere klus voor me. Ze zijn al een klein uur in gesprek met een verontwaardigde Nederlander en of ik alsjeblieft wil helpen. De verontwaardigde meneer is geen lid, maar dat maakt niet uit. Ook hem help ik. Een brandstofslang is gescheurd boven op het motorblok en een benzineluncht vult de motorruimte. Levensgevaarlijk, niet meer mee rijden. “Ach, ik rijd er al een paar dagen mee”, zegt meneer. Deze brandstofleiding is alleen bij de dealer verkrijgbaar en de totale reparatie komt neer op € 134,-. Desgevraagd leg ik uit dat dit niet voor nood te repareren is en dat compleet vervangen de enige oplossing is.

De man zegt dat er vorig jaar ook een stuk slang tussen is gezet. Ik zie dat dit nu ook aan het scheuren is, en zeg nogmaals dat vervangen de enige veilige optie is. Dan stapt de man in en wil wegrijden. Ho ho, deze auto is nu levensgevaarlijk, hij kan ieder moment in de brand vliegen! “Ja, maar hoe kom ik dan bij mijn camping 4 km verderop”, zegt hij. Ondertussen vraagt de garage om akkoord, want ze hebben de dealer aan de lijn. We moeten snel bestellen, anders duurt het nog een dag langer. Meneer treuzelt enorm en de spanning loopt op. De dealer moet het nu toch echt weten. En weer wil de man in zijn auto stappen om weg te rijden! Uiteindelijk geeft hij toch akkoord en wordt het onderdeel besteld. Ondertussen willen er nog twee Nederlanders van mijn hulp gebruikmaken. Gelukkig lukt het allemaal.

Wegenwacht frankrijkEindelijk even twee dagen vrij, mijn weekend midden in de week. Ik kom terug op de camping en hoor een stem: “Meneer de wegenwacht…” Even geen werk dit keer, maar een cadeautje van twee meisjes. Ik had de auto van hun ouders gerepareerd en als dank hebben ze voor mij een armbandje in ANWB-kleuren gemaakt, met de sleutelhanger die vader van mij gekregen had erin verwerkt.

Wegenwacht Europa Service

Met de auto de grens over? Zorg ervoor dat uw vakantie niet in het water valt. Kies pechhulp van de Wegenwacht. Vanaf 83,- per jaar!

Bekijk de pakketten