Dit is toch niet te doen

Zomerblog wegenwacht Stephan Wolzak (Frankijk)

Ik heb vandaag een vroege start. Half 8 rij ik weg van de camping om eerst even bij de vertrouwensgarage te kijken, 35 km verderop. In de gaten houden hoe het ervoor staat met de reparaties van auto’s van onze leden en of er (taal)problemen zijn waar ik bij kan helpen. Alles loop gesmeerd, mooi.

Op naar de eerste klant van vandaag, die zich in een middeleeuws dorpje heeft verstopt in een chambre d’hotes. Hij lijkt onvindbaar. Een behulpzame Franse meneer rijdt voor me uit en na 10 minuten staan we voor de deur. Hebbes. De klant is nog wat slaperig en verbaast zich dat ik er al ben. De auto stottert en slaat spontaan af, terwijl hij eergisteren nog een beurt en nieuwe bobines heeft gehad. Nou ja, nieuwe. Van de sloop.

Eén van de bobines is gescheurd en na vervanging loopt de motor al beter. De storing deed zich pas voor na 180 km rijden, dus we spreken af dat de klant het gaat proberen en dat contact houden. Op naar de volgende.

Ik kom eraan

Wegenwacht in FrankrijkHalverwege de dag ben ik door het werk van de Alarmcentrale heen en kan ik naar een jongedame toe die op een camping werkt. Ze heeft geen haast, maar wil wel graag weten waarom alweer het storingslampje brandt van haar auto. Ze heeft al vier onderdelen laten vervangen voor hetzelfde euvel en nu brandt het lampje weer. Ik ben nog geen twee minuten op de camping en heb nog twee leden die gebruik willen maken van mijn diensten. Ik kom eraan.

Eén van de leden is net op tijd met zijn melding en heeft zichzelf behoed voor een enorme garagerekening. Hij wist niet goed wat hij met de storing aan moest en dacht nog wel verder te kunnen rijden. Toen hij de gele bus de camping op zag rijden, besloot hij het mij even te vragen. Niet meer starten! Als hij was doorgereden, was de motor op hol geslagen met motorschade tot gevolg. Dit is niet op de camping op te lossen.

Veel geld bespaard

De garage haalt de auto op en vervangt de sensor van het roetfilter. Na een inwendige schoonmaakbeurt van de motor kan deze weer verder. Een paar dagen oponthoud met een rekening van een paar honderd euro in plaats van een paar duizend: deze meneer heeft voor de komende 30 jaar zijn lidmaatschap al terug verdiend.

Rare geluiden

Pechhulp in FrankrijkDe Alarmcentrale belt om door te geven dat voor twee auto’s  van eerder die week de bestelde onderdelen op de betreffende campings zijn gearriveerd. Ik bel de leden of zij de onderdelen al in bezit hebben, dan kan ik naar ze toe om ze te monteren. Vorig jaar op de camping waren de onderdelen zoek. Lagen uiteindelijk achter de bar bij de receptie, de dame aldaar dacht dat het voor de koffieautomaat was. Hoewel er met koeienletters Volvo-parts op het doosje stond!

Eén van de leden verklaart me voor gek. “Ik vind het bij het zwembad al niet om uit te houden en jij staat hier in de volle zon mijn auto te repareren in een lange broek? Ik ben vreselijk blij dat je me zo helpt, maar dit is toch niet te doen man!”

Klaar voor de dag

Het is zes uur ’s avonds als beide auto’s definitief zijn hersteld. Ik stel de navigatie in voor de anderhalf uur durende rit naar huis, ik ben klaar voor vandaag en lust wel wat. Er wordt geklopt op het raam. Meneer de wegenwacht, mijn auto maakt rare geluiden tijdens het remmen. Kan ik daar veilig mee rijden? Om acht uur die avond ben ik terug op mijn eigen camping. Nee zeggen is moeilijk en ik kan die beste man niet laten rijden zonder te weten wat er aan de hand is. Ik heb er 12,5 uur op zitten, de boordcomputer van de dienstauto geeft aan dat de motor zes uur gedraaid heeft en we 220 km hebben gereden. Negen klanten bezocht vandaag. Nu eerst eten koken, douchen en wat zal ik lekker slapen vannacht.

Wegenwacht Europa Service

Met de auto de grens over? Zorg ervoor dat uw vakantie niet in het water valt. Kies pechhulp van de Wegenwacht. Vanaf 83,- per jaar!

Bekijk de pakketten