Glimlachtherapie

Zomerblog wegenwacht Stephan Wolzak (Frankijk)

Ik ben weer op de megacamping waar ik eerder deze week was, op weg naar mijn klanten. De camping ligt op een berghelling. Zodra ik door de slagboom ga, gaat het steil naar beneden.

In de 1e versnelling met 4.500 toeren de berg af, remmend op de motor en om de 200 meter flink bijremmen anders gaat het niet goed.

Remvloeistof onder minimum

Ik heb net een klant geholpen als er een meneer op mijn af komt lopen. “Een korte vraag, meneer de wegenwacht. Het lampje van de handrem blijft constant branden op het dashboard. Ik heb de handrem onlangs wel gebruikt, wat ik anders nooit doe. Er zal wel een schakelaartje blijven hangen of zoiets.”

Hij maakt alweer aanstalten om weg te lopen, want hij verwacht kennelijk dat ik zal zeggen dat er niets aan de hand is en hij gewoon door kan rijden. Hij is verbaasd als ik zeg dat ik toch graag even wil kijken bij de auto.

Onder de motorkap is te zien dat de remvloeistof onder het minimum staat. Daardoor kan het lampje ook gaan branden. Bij de garage zijn onlangs nieuwe remblokken, banden en een nieuwe fuseekogel gemonteerd. Linksvoor is de rem nat van de remvloeistof. De slang is los geweest bij de reparatie van de fuseekogel en niet goed vastgezet. Ik leg uit dat hij zonder remvloeistof geen remmen meer had gehad en dat hij hier in de bergen of op de camping zeker een ongeluk zou hebben gekregen.

De man kijkt over mijn schouder mee en komt lijkbleek overeind. Tegen een dame die ook met ons meekijkt zegt hij: “Dit had mijn laatste dag kunnen zijn! Wij gaan vanavond eens even flink aan de ‘knuffel’” Lees: drieletterwoord, beginnend met een s. Er wordt gelachen en ondertussen zet ik de remslang vast en controleer of alles dicht is.

Lekkage in de camper

Bovenaan de camping zit ik in de bus mijn administratie in te vullen als er op mijn raam wordt geklopt. Een heer die lekker geniet van zijn pensioen vraagt of ik een camperzaak in de buurt weet, want hij heeft waterlekkage in de camper en heeft een speciaal pijpje nodig.

Hij staat op het punt om met zijn kinderen en kleinkinderen een 45-jarig jubileum te vieren bij een restaurant in de buurt. Ik heb wat pijpjes in de auto liggen en laat deze zien. “Die lijkt wel erg op wat ik nodig heb”, zegt de man verbaasd.

De familie gaat alvast naar het restaurant en ik rij met meneer weer naar beneden naar de camper. Het is zijn trots en hij is er erg zuinig op. “Ik heb mijn bedrijf verkocht en nu toer ik met mijn vrouw heel Europa door.” Hij is zelf al dagen bezig geweest om het lek te lokaliseren. Deze camper heeft een dubbele bodem waar alles netjes in is weggewerkt, maar door de krappe ruimte is het lastig om bij een defect onderdeel te komen. Uiteindelijk is het pijpje in een paar minuten vervangen en het lek gedicht. De man is helemaal gelukkig. Hij wil op zijn fiets stappen om naar het restaurant te gaan, maar dat gaat niet gebeuren. Ik breng meneer even met de Wegenwachtbus. Hij is al meer dan 47 jaar lid van de club en zit met een lach van oor tot oor naast me.

Dankbaarheid

Ik rij terug naar m’n camping. Het is half acht ’s avonds, de raampjes open. Het is nog 28 graden, lekker muziekje op de achtergrond. Mensen blij maken door ze van hun probleem af te helpen zo ver van huis; hun dankbaarheid maakt dit werk prachtig. Ik ben niet alleen wegenwacht, maar ik verzorg ook glimlachtherapie!

Wegenwacht Europa Service

Met de auto de grens over? Zorg ervoor dat uw vakantie niet in het water valt. Kies pechhulp van de Wegenwacht. Vanaf 83,- per jaar!

Bekijk de pakketten