Wolkbreuk op Isola d’Elba

Zomerblog wegenwacht Edwin van der Griendt (Italië)

Ik neem jullie even mee naar een bijzondere dag in Toscane. Voor de eerste melding moet ik naar het zuiden, zo’n 120 km van de camping waar ik verblijf. De locatie is een kilometer of 10 buiten het opgegeven plaatsje, aan een grindweg die 800 meter slingerend omhoog gaat. Gaandeweg wordt het steeds steiler met haarspeldbochten en los grind.

Na zo’n 400 meter klimmen met mijn VW Caddy kom ik niet verder. Mijn voorwielen gaan slippen op het losse grind. Ik laat de auto weer terugzakken en probeer het opnieuw – zonder resultaat. Het lijkt wel of ik aan de rally Parijs-Dakar meedoe, maar dan over grind in plaats van zand. Dan de bandenspanning maar leeg laten lopen tot een half bar spanning, om zo meer grip te krijgen.

Weer laat ik de auto terugzakken waarbij ik moet oppassen dat ik niet in een greppel beland, want dan sta ik echt vast. Een volgende poging levert ook niets op en ik moet het helaas opgeven, want het kost me mijn automatische versnellingsbak als ik zo door blijf gaan. Mijn auto is te zwaar aan de achterkant en te licht aan de voorkant. Dan maar de klant bellen. Gelukkig kan die het kleine stukje wel naar mij toe rijden. De auto heeft koelwaterverlies. Het is een kleinigheidje maar het kan wel grote gevolgen hebben voor de koeling van de motor.

De rubberen ring van de expansiedop van het koelsysteem is kapot, daardoor kan de dop het koelsysteem niet meer onder druk houden. Dit is wel nodig om het kookpunt van het koelsysteem te verlagen, zeker in de bergen. Ik heb de ring gelijmd, straks moet er bij een dealer even een nieuwe dop worden gekocht.

Meerder klanten geholpen

Deze dag is druk en ik ga van Zuid- naar Noord-Toscane en alles daartussen. Uiteindelijk rij ik deze dag 443 km en zit ik ruim 7 uur in de auto. Het meest noordelijke pechgeval is een auto die niet wil starten en waarbij de dynamo vervangen moet worden. Terug op de camping kan ik nog 2 klanten blij maken. Gelukkig hebben we een nieuwe OBD-tester gekregen, waarmee we ook storingen van het aircosysteem en de automatische transmissie kunnen uitlezen. Ik heb hier al verschillende klanten verder mee kunnen helpen.

Op zondag reis ik af naar Isola d’Elba. Mariëlle en ik hadden de dag ervoor nog overleg over een auto die een ratelend geluid bij de motor maakte. Door de telefoon kon ik niet goed waarnemen waar het geluid vandaan kwam, dus hebben we toch maar besloten dat ik naar het eiland ga om daar een juiste diagnose te kunnen stellen. Het is altijd even een overweging, omdat je dan het grootste gedeelte van de dag niet meer inzetbaar bent op het vasteland in Toscane. Maar vandaag valt alles op zijn plek …. of het zo heeft moeten zijn.

Alle onder gelopen

Wanneer ik op de boot sta voor de overtocht komt er nog een melding binnen van hetzelfde eiland. Weliswaar vanaf een andere camping, maar ik ben er toch. Van de eerste klant hoor ik al dat de dag ervoor in één uur tijd zoveel regen naar beneden was gevallen dat alles onder gelopen was. De ratel bij de motor is gelukkig niet heel ernstig, maar de andere pechvogels hebben echt pech. Wanneer ik op de 2e camping aankom word ik zo’n beetje besprongen door al die Nederlanders van wie de auto’s onder water gelopen zijn, en niet zo’n beetje ook.

Het doet me denken aan een strenge winterdag fase rood dus alle hens aan dek! Uiteindelijk kan ik 9 Nederlanders weer gelukkig maken, die na mijn bezoek weer met hun eigen auto of camper naar huis kunnen. Alle leaseauto’s worden afgesleept en de auto’s van de niet-leden, die plaatselijke hulp hebben ingeroepen, ook. Gelukkig kan ik ze allemaal wel rijdend krijgen, zoals de Mazda 6 met ‘water-jetaandrijving’ (zie foto).

 Juiste moment, juiste plaats

En achteraf blijkt dat er op het vasteland vandaag geen pechmeldingen zijn geweest. Ik kon dus op het juiste moment op de juiste plaats zijn en voor de leden het verschil maken. Dit zal zeker nog de komende verjaardagen rondzingen. Mariëlle en Perihan: bedankt voor jullie ondersteuning vanuit Monza, en ook de collega’s vanuit Den Haag, namens alle klanten die op Elba stonden. En dat Nederlanders saamhorig zijn blijkt ook hier maar weer eens: de vele mensen die niet in hun tent kunnen slapen door het noodweer hebben een slaapplek bij anderen gekregen. Ook dat is top om te horen!

A domani...

Wegenwacht Europa Service

Met de auto de grens over? Zorg ervoor dat uw vakantie niet in het water valt. Kies pechhulp van de Wegenwacht. Vanaf 83,- per jaar!

Bekijk de pakketten