Op naar VIP-eiland Isola d’Elba

Zomerblog wegenwacht Edwin van der Griendt (Italië)

Deze zonovergoten donderdag begint zonder meldingen van de Alarmcentrale. Wel heb ik zelf al een klant op de camping waar ik sta: een Toyota met een kapotte uitlaat. Voor de vakantie nog een APK gehad, maar dat blijkt maar weer eens een momentopname. Ik laat ’m maar even lassen bij de vertrouwensgarage.

Het volgende pechgeval is een Volkswagen met een geluid bij het linker voorwiel, dat erg aan een wiellager doet denken. Als ik de auto opkrik en de speling op het wiel controleer, zie ik het echter gelijk: de wielbouten zitten los. Wat kan een mens toch geluk hebben: 1.500 km rijden en pas op de camping doet dit zich voor. De klant had zelf de wielbouten vastgezet, nog wel met een momentsleutel. Maar als deze constant onder voorspanning staat wordt hij minder nauwkeurig en eens per jaar laten ijken is wel het advies.

Klassieke camper

Dan komt het toetje van de week binnen: ik mag naar het VIP-eiland Isola d’Elba. Het is even rijden naar Piombino en van daaruit een uur overvaren naar Portoferraio. Bij een garage daar staat een Volkswagen-camper waarvan het gas blijft hangen. De garage kan de auto pas 23 juli gereed hebben omdat er een onderdeel besteld moet worden, maar de klant wil zaterdag (de 19e) weer naar huis. Dat gaat dus niet lukken bij de garage waar hij nu staat en daarom word ik erbij gehaald om te kijken of ik er iets mee kan.

Eerst maar even een belletje met de Technische Helpdesk, want het is een camper uit 1982 en die heeft volgens mij de motor nog achterin. Mocht het de gaskabel zijn, dan is deze een kleine 4 meter lang. Best een eind, maar gelukkig hebben we een fietsonderdelenpakket gekregen en raad eens? Daar zit een buitenkabel van zo’n 5 meter en een binnenkabel van zo’n 8 meter in. Dat moet gaan lukken!

Goed werk achter de schermen

Op de boot bel ik de garage, maar daar wordt tijdens de siësta de telefoon niet opgenomen. Gelukkig krijgen onze fantastische collega’s in Monza wel iemand te pakken, nog voordat ik de boot af ben. Zij werken weliswaar achter de schermen, maar verrichten ontzettend goed werk. Dat mag ook wel eens genoemd worden. Ze hebben voor de zekerheid even gevraagd of het geen probleem is dat er een Nederlandse monteur komt kijken bij de camper.

De klant arriveert net met een taxi bij garage Vannucci. Ik stel me voor, ook aan de medewerkers van de garage die me meteen het probleem laten zien. De binnenkabel van het gaspedaal naar de carburateur is gerafeld, de buitenkabel ziet er nog redelijk uit. Voor nu moet er dus alleen een andere binnenkabel in, die natuurlijk ook goed bevestigd moet worden zodat de eindpunten niet losschieten. De originele kabel heeft namelijk verdikte uiteinden.

Met een beetje knutselwerk, het wegenwachtwerk van vroeger, is het gelukt. Nog even een proefritje of alles goed functioneert en dan kan de klant zaterdag rustig aan zijn terugreis beginnen. De klant vraagt of hij de garage nog iets verschuldigd is, maar het is goed zo.Hij geeft wel netjes de monteurs nog iets, want die hebben immers toch gekeken wat er aan de hand was. Ook ik spreek mijn dank uit in het Italiaans, want ik was toch even op hun terrein werkzaam.

Een topdag

In Nederland ligt het vaak gevoelig als een auto op het terrein van de garage staat, maar hier in Italië is dat geen punt. Het zal vast niet altijd zo gaan, maar voor nu hou ik dit gevoel lekker vast. Wat een fijn land! Wat een voorrecht om voor onze mooie organisatie hier te mogen werken, bedenk ik mij, en dat op de verjaardag van mijn oudste dochter. Een topdag, ondanks dat ik haar verjaardag vandaag moet missen. Dat halen we binnenkort wel in.

Wegenwacht Europa Service

Met de auto de grens over? Zorg ervoor dat uw vakantie niet in het water valt. Kies pechhulp van de Wegenwacht. Vanaf 83,- per jaar!

Bekijk de pakketten