Soms is het even zoeken

Zomerblog wegenwacht Edwin van der Griendt

Vandaag een melding van een BMW die afgeslagen is tijdens het rijden. Zoals gebruikelijk krijg ik via de sms de gegevens en volgt een telefoontje voor nadere informatie.

De klant is telefonisch slecht bereikbaar doordat het netwerk in de bergen niet overal even goed is. Ik stel mijn navigatie in en kom erachter dat hij de straat niet herkent; best lastig. Ook in het navigatiesysteem dat ik in Nederland gebruik, wordt de opgegeven straat niet herkend. Dan maar even het steunpunt bellen voor een alternatief. Met enig zoekwerk en inventiviteit komen we erachter dat Strada Statale ook gewoon als SS wordt aangegeven. Beide systemen herkennen dit wel. Helaas kun je alleen het wegnummer ingeven en geen huisnummer; nu maar hopen dat het appartementencomplex herkenbaar is.

Opgeluchte mensen

Bijna bij de locatie aangekomen bel ik de klant voor de zekerheid. Ik krijg hem wel aan de telefoon, maar het gesprek is niet goed te volgen en in no time valt de verbinding weg. Voor ik het doorheb, zie ik de BMW echter al staan met 4 opgeluchte mensen erbij. Ze waren in de veronderstelling dat ik een Italiaan was die hier woont en vinden het geweldig dat de Nederlandse wegenwacht hen komt helpen. De klanten waren net de poort uitgereden en toen begonnen er allemaal lichtjes te branden. De bestuurder zette de motor uit, maar daarna wilde hij niet meer starten. Ik denk aan te weinig spanning op de accu, maar dat kan meerdere oorzaken hebben.

Ik begin bij het begin en controleer de rustspanning. Deze geeft 10,4 volt aan, te weinig om de motor mee te starten. Uit de accutest blijkt dat de dynamo de accu niet bijlaadt. Toch even verder kijken of het geen losse bedrading is of iets dergelijks. Het is echt de dynamo en de klant wil morgen weer verder richting het zuiden. Dat gaat hem niet worden. Ik stel voor dat de dynamo bij een vertrouwensgarage van de ANWB vervangen wordt. Deze garage werkt de zomermaanden voor onze Alarmcentrale. Dat vindt de eigenaar een prima plan.

Oponthoud minimaal

Ondanks dat het zondag is, probeer ik toch even of we de auto direct naar de garage kunnen laten rijden met een hulpaccu. Geen probleem, de garage-eigenaar zou voor ons het hek open doen. Ik kan hem meteen het probleem uitleggen en het teststrookje overhandigen, zodat alles duidelijk is. De auto is de volgende dag klaar, dus het oponthoud is minimaal. Op naar de volgende klant!

Wegenwacht Europa Service

Met de auto de grens over? Zorg ervoor dat uw vakantie niet in het water valt. Kies pechhulp van de Wegenwacht. Vanaf 83,- per jaar!

Bekijk de pakketten