Eerste werkdag in Italië

Zomerblog wegenwacht Edwin van der Griendt

Buongiorno! Na regen komt zonneschijn. Zo ook in Toscane. Vandaag een beetje bewolking en in de middag 24 graden.

Mijn eerste werkdag in Italië is begonnen. Een klant had onderweg naar zijn vakantiebestemming problemen met zijn auto, een Volkswagen Passat. De motor ging in de bergen in storing, en had geen vermogen meer. Best lastig als je met je gezin met 2 kinderen en een caravan met de nodige belading achter de auto de bergen in moet. Vrachtwagens gaan dan vlak achter je rijden en je trapt het gaspedaal in, maar er zit geen gang in.

Terugkerende storing

Wegenwachtauto bij de campingBij de garage werd de storing uitgelezen: een probleem met de turbo. Een stuk bedrading werd vervangen en na 2 dagen kon het gezin verder naar de eindbestemming in Toscane. Helaas kwam na 200 kilometer de storing terug. Weer naar de dealer, met opnieuw de foutmelding ‘turbodruk te hoog’. Storing verwijderd en maar weer proberen.

Onderweg moest het gezin verschillende keren de motor uit- en aanzetten om weer verder te kunnen, maar de eindbestemming is gehaald. Voor de zekerheid hebben ze toch maar even de Alarmcentrale gebeld, en toen werd ik ingeschakeld.

Alles functioneert

Om half 10 ’s morgens meld ik me op de camping, waar de man netjes bij de ingang staat te wachten. Hij laat me de reparatiefactuur zien met daarop de foutcode. Dat is mooi want dan kunnen we gerichter zoeken. Een proefrit met aangesloten tester levert niets op, alles functioneert prima.

Contact met Ypenburg

Ik heb toen even ruggespraak gehad met Henk van onze Technische Helpdesk in Ypenburg. Het blijkt dat het hier gaat om een turbo met variabele schoepen, en mogelijk is de as waarmee dit mechanisme bediend wordt niet goed gangbaar. Hier kunnen we iets mee.

Eerst maar kijken of het geen vervuiling is of dat er een braampje op het mechaniek zit. Vervolgens de as handmatig bedienen van ruststand naar maximaal en ja, daar zat de eerste 2 keer een zwaarder punt in. Nog maar een keer de as regelmatig maximaal bewegen en ik voel nu geen weerstand meer. Dit zou het wel eens geweest kunnen zijn.

Rijadvies

Ik heb de klant alles uitgelegd en hem nog een rijadvies meegegeven in verband met de toeren. Rijden in de bergen met een auto met automaat en een caravan erachter is toch anders dan in Nederland. Nu maar hopen dat alles op de terugreis zonder problemen blijft verlopen.

A domani,

Edwin van der Griendt

Wegenwacht Europa Service

Met de auto de grens over? Zorg ervoor dat uw vakantie niet in het water valt. Kies pechhulp van de Wegenwacht. Vanaf 83,- per jaar!

Bekijk de pakketten