Wegenwacht, wat doet u nu?

Zomerblog wegenwacht Stephan Wolzak (Frankijk)

Op een megacamping heb ik een auto met een storing, maar alles lijkt prima in orde. Ik wil kijken wat de auto doet als we gaan rijden en de klant komt naast me zitten.

Pechhulp in FrankrijkIk rijd een steile helling op in de eerste versnelling en laat de motor op toeren rustig de berg beklimmen. Even verderop kan ik meer snelheid maken en voorbij de 3000 toeren schakel ik over naar de tweede versnelling. “Wegenwacht, wat doet u nu”, roept de klant. “Ik zit hier allang in zijn 3.”

Ik schakel door naar z’n 3 en de motor zit ver onder toeren en bromt van ongenoegen. “Ik moet mijn brandstof zelf betalen en doe aan zuinig rijden.” Ik leg meneer uit dat een motor in de bergen veel meer op toeren gereden moet worden. “Als u zo blijft rijden, kunt u al uw bespaarde geld naar de garage brengen voor een nieuwe motor.”

Rijles is de bergen

De klant heeft geen ervaring in de bergen, dus geef ik hem rijles. “Hoe rijdt u de berg af meneer?” “Nou gewoon. Ik zet hem in z’n vrij en rijd al remmend naar beneden.” “Vanaf nu doet u het zo. In een lage versnelling en afremmen op de motor.” Ik pak het allersteilste straatje van de camping en rijd zonder mijn voet op de rem naar beneden. Meneer trekt wit weg en houdt zich met beide handen vast aan de handgreep. Halverwege zegt hij: “Dit gaat veel beter dan hoe ik het deed!” Precies, en zo overbelast je de remmen ook niet, alweer geld bespaard.

We draaien om en ik rijd nu het weggetje omhoog. “Ik rijd altijd om want mijn auto kan dit niet”, zegt de klant. Ondanks het kleine motortje kruipt de auto zo tegen de helling op met 1700 toeren. Boven aangekomen draai ik om. “Nu is het uw beurt.” Hij doet het perfect en geen storing te bekennen.

In de modder

Collega Richard heeft nog een late klus en zit ergens boven op een berg in de modder. Ik ben klaar voor vandaag en ga hem een handje helpen. Het probleem zit in de tank en daar kunnen wij nu niet bij. Dit wordt een klus voor de garage. Het is al acht uur geweest en de tweeling van 13 maanden moet nodig naar bed. En dus neemt Richard moeder en dochter in de bus en ik de andere dochter met alle bijbehorende kinderspullen.

Ook hulp voor gezinnen20 kilometer verderop zetten we ze af op hun camping, zodat de tweeling lekker kan slapen. Wij gaan terug om vader, die bij de auto is gebleven, op te halen. We hebben allemaal nog niets gegeten en op de terugweg naar de camping halen we 4 pizza’s. We mogen moeder natuurlijk niet vergeten!

Langs de weg is niet alles op te lossen voor ons, maar we zijn er voor onze leden en niet alleen voor hun vervoermiddel.

1 + 1

Als laatste pechgeval dit seizoen moet ik naar een hele jonge auto met problemen in de trekhaakverlichting. De storing doet zich voor na een uurtje rijden met aanhanger. Dan gaat de hele boordcomputer plat. Zet je het contact uit en aan, dan gaat het weer een uur goed. De auto is bij de lokale dealer geweest en die wil een speurtocht naar de storing beginnen, maar de familie moet morgen naar huis.

Er is kans dat de boordcomputer kapot gaat als de klant doorrijdt en een noodreparatie kan het recht op garantie teniet doen. Ik ga morgen toch terug naar huis en heb een trekhaak achter de bus. Ik kom langs de woonplaats van de familie. 1 + 1 = … De familie vindt het een mooi idee, zo komt de aanhanger gewoon thuis en kan de dealer rustig op zoek naar de storing. Weer een blije klant.

De volgende avond lever ik de aanhanger af en ben ik bijna thuis. Zodra ik de grens over kwam, werd alles weer normaal. Geen zwaaiende, filmende of fotograferende mensen meer als je langs komt. Hier is het normaal om een wegenwacht te zien.

Dank voor al jullie leuke reacties!

Wegenwacht Europa Service

Met de auto de grens over? Zorg ervoor dat uw vakantie niet in het water valt. Kies pechhulp van de Wegenwacht. Vanaf 83,- per jaar!

Bekijk de pakketten