Het belang van een goede wegenkaart

Zomerblog wegenwacht Edwin van der Griendt (Italië)

Vandaag een soort puzzelrit in Toscane. Er was een melding binnengekomen van een klant die ergens langs een riviertje/meertje stond op een parkeerplaats met een Nissan Venette die niet wilde schakelen.

De locatie was niet goed uit te leggen, alleen een plaatsje in de buurt. Nou dit kan best wel eens een zoekplaatje worden, maar met de mobiele telefoon kom ik er tot nu toe wel uit. Rijdend naar het plaatsje belde ik de klant. Deze gaf me rijdende weg nog een ander plaatsje op via een weg die volgens zijn kaart iets beter begaanbaar zou zijn. De weg die hij zelf had genomen zat vol kuilen en grote hobbels, eigenlijk alleen bestemd voor 4x4 auto’s.

Puzzelrit via telefoon

Helaas had ik niet zo’n gedetailleerde kaart als de klant en reed ik puur op zijn aanwijzingen. De lengte- en breedtegraad van de navigatie leidden niet naar de juiste locatie; dat zou het makkelijkst zijn geweest. Het werd dus echt een puzzelrit via de telefoon. En dat met een slecht dekkend telefoonnetwerk in een onbekend gebied. Als er geen goede verbinding is, kan sms een uitkomst zijn. Ik moest ergens van de hoofdweg een zijweg in en dan ergens eerst rechtsaf bij een T-splitsing en dan links een grindpad in. Bij dat grindpad had de klant een geel kratje op een steen gelegd als herkenningspunt. Maar om bij zijn parkeerplaats te komen moest ik eerst de weg ernaartoe nog vinden.

Op de gok maar een afslag genomen die ongeveer overeen kwam met de aanwijzingen die de klant van zijn kaart had gegeven. Onderweg maar even een Italiaan aangesproken. Misschien weet hij de locatie wel? Gelukkig spreekt de beste man Engels. Weer een stukje dichter bij de klant! En toen zag ik de gele krat op de steen. De klant en ik zaten allebei opgelucht aan de telefoon. Toen ze de gele wegenwachtauto zagen, gingen de armen de lucht in. “Yes, hij heeft ons gevonden”. Ik stapte uit en zei: “Zo zie je maar, de Wegenwacht komt overal.”

Olie weggelekt

Nu alleen nog het probleem verhelpen. De koppeling komt niet meer vrij. De olie is weggelekt door een lekke koppeling hulpcilinder. Deze lekt zo hard dat alleen olie bijvullen en ontluchten zelfs geen tijdelijke optie is. Tja, dit wordt knutselen. Eerst maar even de hulpcilinder demonteren en dan uit elkaar halen. Het rubberen cupje is kapot. Ik heb wel een koppeling hulpcilinder van een ander merk bij me. Met een beetje aanpassen heb ik deze zowaar werkend gekregen. De klant kan nu zijn weg weer vervolgen door Toscane.

Wat een geluk dat deze klant een gedetailleerde kaart bij zich had. Zo zie je maar, dat een kaart naast je navigatie heel belangrijk kan zijn. Dit zijn de pechmeldingen die je niet snel vergeet, zowel de klant als ik zelf niet.

A domani...

Wegenwacht Europa Service

Met de auto de grens over? Zorg ervoor dat uw vakantie niet in het water valt. Kies pechhulp van de Wegenwacht. Vanaf 83,- per jaar!

Bekijk de pakketten