Sleutels en startmotoren

Zomerblog wegenwacht Edwin van der Griendt (Italië)

De regen overleefd en dan sta je buitengesloten bij je auto. De reservesleutel en de hoofdsleutel liggen beide in de afgesloten auto.

Gelukkig is er een wegenwacht in Toscane die dit probleem wel voor u op wil lossen, meldt de alarmcentrale aan de klant. Gelukkig is het openmaken van de auto redelijk snel gebeurd. Ik controleer de papieren en haal de sleutels uit de auto. Het is een behoorlijke opluchting voor de klant. Hij kan weer genieten van zijn vakantie.

Op de snelweg met je gezin

Vorige week hielp ik een Volvo 940 die niet meer wilde starten. De klant had op de heenreis verschillende garages aangedaan en was wel steeds weer op weg geholpen, maar het probleem was niet opgelost. Het euvel deed zich in eerste instantie voor toen de klant de motor had uitgezet in de file. Toen het verkeer weer ging rijden, wilde de motor niet meer starten. Daar sta je dan op de snelweg met je gezin, dat is geen pretje. De sleepdienst haalde de auto van de snelweg af en bracht hem naar een garage. Daar werd er een gebruikte startmotor op gezet.

De klant vervolgde zijn weg, maar bij een tankstation wilde de auto wederom niet starten. Weer naar een garage en weer werd er iets gerepareerd aan het startsysteem. Na de vierde keer was het vertrouwen weg, maar gelukkig was de klant nu op zijn eindbestemming.

Teveel stroomverlies

De alarmcentrale kreeg de melding binnen en nam contact met mij op. Snel op weg naar de klant, want anders kon ik de camping niet meer op vanwege de siësta. Bij de klant aangekomen hoor ik eerst het hele verhaal aan. En dan begin ik bij het begin. De accu testen, de massa naar het motorblok doormeten. Ik meet 1 volt stroomverlies op de massakabel naar de motor. Dit is veel te veel. Ik meet ook de voeding naar de startmotor vanaf het contactslot. Deze is goed. Eerst de massakabel maar maken en monteren, het verlies is nu weer normaal. Nu krijgt de accu ook een hogere laadspanning, de minpool maakt immers beter contact.

We gaan proefrijden en wel anderhalf uur lang, om de pechsituatie goed na te bootsen. De klant rijdt met zijn eigen auto en ik erachteraan. Dan zetten we hem stil en wachten we even. Gelukkig, geen startkuren, de motor start direct. Ik meet alles nog even na en constateer alsnog spanningsverlies. Dit keer op de plusdraad van de dynamo naar de accu. Na reparatie krijgt de accu nu wel een goede spanning en is het probleem definitief verholpen. Door de slechte verbindingen kon de accu niet goed opgeladen worden en de slechte massa zorgde ervoor dat er tijdens het starten te weinig stroom naar de startmotor ging. Ik geef de klant voor alle zekerheid nog mijn telefoonnummer, maar na een week kan ik zeggen: missie geslaagd! De klant heeft zich niet meer gemeld.

A domani...

Wegenwacht Europa Service

Met de auto de grens over? Zorg ervoor dat uw vakantie niet in het water valt. Kies pechhulp van de Wegenwacht. 

Bekijk de pakketten