Pechhulp Zomerblog Stephan

Onverwacht staan er collega’s op de camping die met ons meegaan om te filmen en foto’s te maken. Er komen volgend jaar rond deze tijd stukjes in de Kampioen over leden met pech op 3 verschillende locaties.

Ik krijg een microfoon om en als ik met een klant voor pechhulp onder zijn auto lig om uit te leggen wat er aan de hand is, kijkt de camera gezellig met ons mee. Twee hele leuke dagen zo met de collega’s en we maken weer van alles mee. Onder meer een interview op een nudistencamping en er wordt een instructiefilm gemaakt over hoe je met een camper moet rijden in de bergen.

Pechhulp zomerblog - Wegenwacht in FrankrijkFred Flintstone

Een caravan uit 1973 is tijdens het rijden een wiel verloren. De Alarmcentrale wil graag weten wat er nodig is om deze caravan te repareren, dus ga ik een kijkje nemen. Achter de werkplaats van een kleine garage staat de afgesleepte caravan er zielig bij. Het lager is kapotgedraaid en het wiel is met remtrommel en al rechtsaf geslagen, terwijl de caravan op de wielophanging rechtdoor is gegaan.

Er is behoorlijk wat schade, mede door het schuren van de ophanging over het wegdek. Maar er is nog veel meer aan de hand. Als je 3 keer in deze caravan springt, zak je door de vloer en ben je net Fred Flintstone. De vloer is doorgerot en het plaatwerk aan de buitenkant is geheel los van de opbouw. Ik kan bij wijze van spreken van buitenaf de suikerklontjes uit de keukenkastjes pakken. Dit alles komt niet door de schade van het wiel.

Ik wil graag binnenkijken, maar als ik het slot in de deur open, komt het los van de deur en hangt aan de sleutel. Deze caravan is total loss en was dat al toen hij thuis wegreed! Hier valt geen eer meer aan te behalen; afvoeren naar de sloop en niet repareren of repatriëren.

Storing in communicatie

Ik heb 115 km gereden om opnieuw diagnose te stellen bij een VW-camper uit 1994. De auto is al bij de garage geweest en daar kreeg ons lid te horen dat hij er niet mee naar huis mag rijden. Tegen de Alarmcentrale in Lyon is juist gezegd dat de klant wél naar huis kan rijden. Ergens een storing in de communicatie.

Het lid wil graag vrijdag naar huis, maar door de nationale feestdag op donderdag kan de garage niet op tijd onderdelen in huis hebben. Er is koelwaterlekkage en er zullen onderdelen vervangen moeten worden. Een noodreparatie is niet voldoende. De delen moeten uit Nederland komen, maar dit is een Transporter met een benzinemotor. Daar zijn en niet veel van en dus zijn er ook niet op iedere straathoek onderdelen voor verkrijgbaar.

De collega’s in Den Haag krijgen het toch voor elkaar en hebben vrijdagmiddag de onderdelen al op hun bureau liggen. De volgende ochtend stapt collega Peter, werkzaam op het hoofdkantoor, op het vliegtuig om in Frankrijk een auto met caravan te gaan repatriëren, met in zijn tas de onderdelen voor de bus. Peter komt om 12.00 uur aan in Lyon en reist per TGV door naar Valance, waar ik hem om kwart voor twee opwacht. Om half vijf ’s middags kom ik op de camping aan en 2 uur later rijdt de bus.

Definitief hersteld kan hij diezelfde avond aan de terugreis beginnen; een dag later dan gepland, maar gerepareerd en al naar huis. Klant de volgende dag gebeld, de familie heeft een probleemloze reis gehad en is erg blij dat het op deze manier opgelost is. Alweer blije mensen. Mooi werk heb ik toch.

Kleine Wegenwachtauto’s

Die avond gaan we op stap in Lyon met de ploeg mensen met wie we elke dag contact hadden van de Alarmcentrale. Na 6 weken willen Emiel en ik de gezichten bij de stemmen zien en ze bedanken voor de leuke tijd. We eindigen in een salsa danstent, waar het nog lang gezellig was. Via Den Haag hebben we een paar miniatuur Wegenwachtauto’s op laten sturen om de mensen en de garages te kunnen bedanken die ons zo goed hebben geholpen. Daar hebben we leuke reacties op gehad.

De wegenwachten voor de Ardèche staan hier al 11 jaar op deze camping. Voor beide zoontjes van de campingeigenaar hadden we er ook eentje en de hele familie komt ons uitgebreid bedanken. Opa laat het autootje aan de halve camping zien en is er nog blijer mee dan zijn kleinzoons.

Bedankt!

Het zit erop. Na 6 weken Ardèche is het afgelopen en moeten we naar huis. Tent en caravan opruimen en maandagochtend vroeg begin ik aan de 1.100 km naar huis. In Nederland sta ik in de rij voor de stoplichten te wachten en het valt op dat niemand naar me kijkt, me filmt of foto’s maakt of naar me zwaait. O ja, hier is een wegenwacht iets waar je niet meer van opkijkt. Dat was in Frankrijk wel anders. Daar was je af en toe net de koning die voorbij kwam.

Vervolgens de auto een grote schoonmaakbeurt en de caravan van binnen en buiten schoonmaken, want deze is van de ANWB en wordt de volgende dag weer opgehaald door Logicx. Nu begint mijn vakantie!

Ik merk nu pas hoe moe ik ben van alle lange dagen en het werken in de hitte met alle mooie en soms ook minder mooie indrukken. Er kan en moet nog een hoop verbeteren aan onze hulpverlening in het buitenland, maar het was een hele mooie ervaring die ik niet zou willen missen. Dank aan jullie die mij gevolgd hebben voor al jullie leuke reacties!

Au revoir!

Stephan

"Ik zie het als een uitdaging en heb er veel zin in"

Stephan werkt sinds 2009 als wegenwacht in de regio Utrecht bij team Nieuwegein. “Ik ga van 5 juli tot 19 augustus mijn kunsten vertonen in de Ardèche in Frankrijk en mijn best doen om zoveel mogelijk gestrande leden weer mobiel te krijgen. Voor mij is het de eerste keer dat ik leden ga helpen in het buitenland; ik zie het als een uitdaging en heb er veel zin in.”