Pechhulp Zomerblog Stephan

Een kapotte BMW wacht al 4 dagen op een onderdeel. Het is nergens op korte termijn leverbaar en het lid moet van de camping af vanwege reserveringen.

Ik heb geprobeerd het onderdeel te repareren, maar dat is helaas niet gelukt. Uiteindelijk ga ik op mijn vrije dag proberen het onderdeel in de buurt te vinden. Na wat zoeken en een tip van een onderdelenleverancier kom ik uit bij een nieuwe garage die zich heeft gespecialiseerd in BMW.

Vriendelijk en behulpzaam

De garagist kent de ANWB niet, maar is ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Hij weet precies wat ik bedoel en binnen 3 minuten is het onderdeel besteld. Ik kan het dezelfde middag om half 5 ophalen, zonder extra te betalen. Een gouden adres voor de ANWB: een garage die razendsnel handelt en afspraken nakomt. Een uur later en 40 km verderop is de BMW gerepareerd en kan het lid na de geboden pechhulp naar huis.

Ford Mustang

In één van mijn vorige verhalen heb ik verteld over een boze depanneur en een Ford Mustang. Ik moet er opnieuw naartoe, want hij krijgt een auto niet aan de praat. Ik bel de klant om te horen wat er is gebeurd en waar hij nu is. Hij blijkt nu al een paar uur bij de depanneur te staan en aan zijn stem te horen is hij net zo behandeld als ik.

Collega Emiel is die dag vrij, maar heeft snel zijn zwembroek geruild voor de werkkleding en zit al bij me in de auto: “Je gaat niet alleen, ik ga mee.” Het gezin met 3 kleine kinderen staat er wat ontredderd bij. Ze zijn onderweg naar huis en na een korte stop slaat de motor ineens niet meer aan. De depanneur heeft een korte diagnose gesteld en heeft, na het lostrekken van een brandstofslang waar druk op stond, een plons diesel over zich heen gekregen en daarna boos de auto met bagagewagentje opgeladen.

Diagnose stellen

De auto van de klant staat nog op de vrachtwagen en Emiel en ik kunnen zo geen diagnose stellen. De depanneur krijgt constant telefoon en de man maakt een overspannen indruk. De wallen onder zijn ogen verraden dat hij weinig nachtrust krijgt. Hij maakt ons duidelijk dat hij al 2 uur bezig is om een garage te vinden die de auto gaat repareren, maar op vrijdagmiddag om half 6 lukt dat niet. Het gezin zal moeten wachten tot maandag.

Emiel en ik geven in ons beste Frans aan dat wij hier zijn om een diagnose te stellen en willen proberen het gezin weer op weg te helpen. Weer krijgen we het verhaal dat er door ons niet op zijn terrein mag worden gewerkt en dat de auto aan de doorgaande weg moet worden gezet waar het verkeer met 80 km/h voorbij raast; voor hem houdt het daarna op. Dat er hier een gezin met kleine kinderen langs de doorgaande weg staat is niet zijn probleem. De depanneur schrikt van mijn boze reactie en van de mededeling dat als dat gebeurt, er niet betaald zal worden voor zijn diensten! De man loopt boos weg, maar na 10 minuten wordt de auto toch afgeladen, zij het wel aan de doorgaande weg.

Aan de praat

Voordat de depanneur zijn vrachtwagen heeft geparkeerd, hebben we de auto al aan de praat. Er zijn voor definitief herstel onderdelen nodig waar nu niet aan te komen is. De familie kan veilig met de auto naar huis rijden, mits ze goed opletten op het brandstofniveau en tijdig tanken. Geen probleem, ze rijden toch direct naar huis en laten de auto daar herstellen.

Jammer dat de depanneur niet wil samenwerken, we zijn hier niet om zijn werk af te pakken. We zien het bij andere garages dat juist door samenwerken onze leden, de ANWB maar ook de garages veel profijt hebben van elkaar. Zeker als er in het hoogseizoen een enorme piek is met pech.

Pechhulp zomerblogNederlandse ambulance

De dag erna ben ik net klaar met mijn klus als ik Emiel bel en hoor dat hij 100 km verderop bezig is met een Nederlandse ambulance met een kapotte remleiding. De ambulance is onderweg om een patiënt op te halen in Frankrijk en terug naar Nederland te repatriëren, maar heeft nu geen remmen meer.

Emiel heeft met een noodoplossing de ambulance rijdend gekregen. Met deze noodoplossing kan niet terug naar Nederland worden gereden en al helemaal niet met een patiënt achterin. De ambulance heeft deze week al 7.600 km gereden en rijdt kris-kras door Europa om zieke of gewonde vakantiegangers terug naar Nederland te brengen. Als deze auto dus een week stilstaat met chauffeur en verpleger heeft dat grote gevolgen voor veel patiënten.

De werkplaats van de dealer is op zaterdag gesloten en omdat deze auto niet een standaard af-fabriek auto is, voorzien we hier grote problemen om aan originele onderdelen te komen waar hier in Frankrijk mee wordt gewerkt. We hebben meters nieuwe remleiding nodig met speciaal gereedschap en een hefbrug waar de ambulance op kan om dit probleem op te lossen. Veel succes op zaterdagmiddag in Frankrijk!

Welwillende garagist

Ik probeer onze vaste vertrouwde garages, maar deze zijn gesloten en kunnen nu helaas niet helpen. Het is half 4 geweest als ik langs een klein garagebedrijf rijd en de deuren open zie staan. Ik of de ANWB zijn hier nog nooit geweest. Niet geschoten is altijd mis. Na 10 minuten loop ik naar buiten zo blij als een klein kind met de benodigde spullen onder mijn arm. Ik hoefde niet te betalen, dat mag achteraf. Als ik maar wel plechtig beloof alles netjes terug te brengen maandagochtend.

Emiel en de ambulance komen naar het ziekenhuis waar de patiënt opgehaald moet worden. We hebben geen beschikking over een hefbrug, dus alles moet op de krik gebeuren. De ambulance is aan de onderzijde voorzien van beplating van voor tot achter die allemaal gedemonteerd moeten worden om ergens bij te kunnen. Doordat deze auto voorzien is van heel veel elektronische regelsystemen is het ontluchten van het remsysteem een hele klus, maar het lukt.

Het is half 9 ’s avonds als we de ambulance uitzwaaien. Emiel en ik zijn drijfnat van het zweet, vies en doodmoe. Maar het is gelukt. Chauffeur en verpleger blij, patiënt blij, eigenaar van de ambulance blij. Verzekeraar die deze repatriëring betaalt blij, Emiel en ik blij! Yeeeeeaaaaaaah! Dit met alle dank voor de welwillende garagist.

Stephan

"Ik zie het als een uitdaging en heb er veel zin in"

Stephan werkt sinds 2009 als wegenwacht in de regio Utrecht bij team Nieuwegein. “Ik ga van 5 juli tot 19 augustus mijn kunsten vertonen in de Ardèche in Frankrijk en mijn best doen om zoveel mogelijk gestrande leden weer mobiel te krijgen. Voor mij is het de eerste keer dat ik leden ga helpen in het buitenland; ik zie het als een uitdaging en heb er veel zin in.”