Pechhulp Zomerblog Stephan

Ik ga hier in Frankrijk dagelijks vissen. Niet in de rivier, maar in auto’s die op slot staan met de sleutels erin. Dat gebeurt in Nederland ook vaak, maar niet zoveel als hier.

Van de week heb ik op één dag 300 kilometer gereden voor 2 auto’s op slot. Bij de 2e kom ik laat in de middag aan, via een steile zandweg ver buiten de bewoonde wereld. Het zweet gutst van me af als ik de camping op rijd, gevolgd door een grote stofwolk. Als het stof is opgetrokken en ik uitstap, groet ik een man die achter een motorfiets staat. De man doet een stap opzij en hij blijkt in z’n blote bips voor me te staan!

Veel naakte toeschouwers

Ik had al wat aparte ervaringen op een nudistencamping van een collega gehoord en hij blijkt niets teveel te hebben gezegd. Ik meld me bij de receptie waar een rij blote mannen staat, en word meteen geholpen door een man met een Bob Marley kapsel. Hij vertelt in het Engels waar ik moet zijn en sluit af met: ”Geniet van het uitzicht van de dames, man!”

Iedereen moet doen waar hij zich goed bij voelt, maar ik wil het uitzicht van de camping niet verpesten, dus houd ik mijn broek liever aan. Aan toeschouwers geen gebrek, veel naakt publiek verzamelt zich rond de auto om te zien hoe ik het dat klusje ga klaren. De auto geeft zich niet snel gewonnen, maar de reservesleutels zitten in een tas bij de voeten aan de passagierszijde. Eerst maar even netjes toestemming vragen aan de eigenaresse of ik als vreemde kerel in haar tas mag wroeten. “Als ik maar niet de hele tas overhoop haal”, zegt ze. Snel zijn de sleutels eruit gevist en is de auto geopend.                                      

Het licht gaat uit

Een familie is onderweg van Spanje naar huis als de complete caravanverlichting ermee ophoudt. De klant checkt zelf de zekeringen onder de motorkap, maar vergeet daarna de deksel van de zekeringenkast terug te monteren en gooit de motorkap dicht. De motorkap raakt ontzet en is vervolgens niet meer open te krijgen. Na veel proberen breekt de ontgrendeling af.Mevrouw is 8 maanden zwanger en ze hebben ook nog een kleine van 2 jaar. Dan is 2 uur wachten op een op een parkeerterrein van een McDonalds bij 37 graden geen pretje.

Daar aangekomen blijkt de garage vóór de vakantie de bedrading van de trekhaak niet goed aangesloten te hebben en die brandt vervolgens door. Alles moet uit de auto, ik maak de noodvoeding en na 5 uur oponthoud is het eindelijk inpakken en wegwezen. De volgende dag krijg ik een berichtje dat ze veilig thuis zijn gekomen en bedanken ze me nogmaals voor mijn hulp. Mooi toch!

Al bij 3 garages geweest

Een volgend pechgeval betreft een familie met een auto waarbij van het ene op het andere moment de richtingaanwijzers het niet meer doen. De familie is al 2 weken bezig om dit opgelost te krijgen voor zij weer huiswaarts moeten. Ze zijn al bij 3 garages in de buurt geweest, maar worden steeds van het welbekende kastje naar de muur gestuurd.

Pechhulp Zomerblog StephanUiteindelijk blijkt het probleem in de bedrading achter het dashboard te zitten en is dit langs de weg niet te repareren. Maar met een noodreparatie worden de richtingaanwijzers weer tot leven gewekt en kan de familie toch op een normale manier terug rijden. Eindelijk hoeven ze geen armen meer uit het raam te steken bij het afslaan.

Bij de foto

Nee, ik lig op de foto niet te zonnen, maar deze auto had olielekkage en de berg waar we op staan fungeert als krik waardoor ik makkelijk onder de auto door kan kruipen.

Stephan

"Ik zie het als een uitdaging en heb er veel zin in"

Stephan werkt sinds 2009 als wegenwacht in de regio Utrecht bij team Nieuwegein. “Ik ga van 5 juli tot 19 augustus mijn kunsten vertonen in de Ardèche in Frankrijk en mijn best doen om zoveel mogelijk gestrande leden weer mobiel te krijgen. Voor mij is het de eerste keer dat ik leden ga helpen in het buitenland; ik zie het als een uitdaging en heb er veel zin in.”