Voorbereid op vakantiepech

8 vragen vóór vertrek

Waarom bel je bij pech langs een Franse snelweg ook 112, en kan het in Spanje ’s middags wat langer duren voordat je wordt geholpen? Hulpverlening in het buitenland verloopt vaak nét even anders. De ANWB Alarmcentrale legt uit.

Wat moet ik doen als ik op een snelweg in het buitenland pech krijg?

Net als in Nederland bel je met de ANWB Alarmcentrale, maar dan op een ander nummer: +3170-314 14 14 of gebruik de Wegenwacht app. In sommige landen, zoals in Frankrijk, zul je ook met 112 moeten bellen, omdat alleen de Franse politie hulp mag verlenen langs de snelweg. Zodra je van de snelweg af bent geholpen, neemt de ANWB Alarmcentrale de hulpverlening weer over.

Komt er overal een wegenwacht naar me toe?

Niet overal. In Duitsland en Spanje zijn er alleen wegenwachten in de buurt van grote steden en Frankrijk kent zelfs helemaal geen Wegenwacht. Bovendien: sleutelen langs de weg is in veel landen verboden. De ANWB Alarmcentrale zorgt er in dat geval voor dat je naar een aangesloten garage of locatie van een zusterclub wordt gesleept voor hulp.

Kan ik altijd meteen worden geholpen?

Je kunt 24 uur per dag terecht bij de ANWB Alarmcentrale. Of er in het buitenland ook meteen een garage beschikbaar is, hangt af van lokale gewoontes. Zo zijn de meeste Franse garages gesloten tussen 12 en 14 uur, in Spanje houden ze van 14 tot 16 uur siësta en ook in Italië moet je rekening houden met lange middagpauzes waarin veel bedrijven gesloten zijn.

Tip van Peter van Son, manager ANWB Steunpunt Lyon: ‘Tijdens de lunch zijn Franse garages dicht, maar ze zijn meestal ’s avonds wel langer open dan de garages in Nederland.’

Repareren in een garage over de grens, hoe gaat dat?

Kun je niet meteen weer op weg, dan word je naar een aangesloten en betrouwbare garage gebracht. Ook in garages in het buitenland moet je toestemming geven om een diagnose te stellen. Pas dan kun je verder worden geholpen.

Tip van Caroline Hondius, manager ANWB Steunpunt Barcelona: ‘Weet dat de kosten voor de diagnose, de onderdelen en vervolgreparaties voor eigen rekening zijn.’

De reparatiekosten zijn hoger dan in Nederland, hoe zit dit?

De prijzen van onderdelen verschillen per land. In bijvoorbeeld Frankrijk zijn de onderdelen vaak duurder dan in Nederland, maar daar staan meestal goedkopere manuren tegenover. Twijfel je aan de offerte van de garage? Dan kan de ANWB Alarmcentrale bemiddelen.

Hoe kom ik aan vervangend vervoer?

Als het écht niet lukt om je voertuig op tijd te repareren, dan heb je vervangend vervoer nodig. Is dit onderdeel van je Wegenwacht Service, dan regelt de ANWB Alarmcentrale een huurauto.

Tip van Irmgard Vluggen-Bergmans, manager ANWB Steunpunt München: ‘In het buitenland moet je zelf met je creditcard borg staan voor de huurauto.’ Kijk op anwb.nl/creditcard voor de VISA-card voor leden.

Wat gebeurt er als ik mijn voertuig moet achterlaten?

Dan kan repatriëring een optie zijn. Vanuit een verzamelpunt wordt je auto, caravan of motor dan – zonder jou – naar Nederland vervoerd. Het hangt van de drukte, afstanden, weekenden en wetgeving af wanneer de repatriëring kan plaatsvinden. Op anwb.nl/alarmcentrale staat dit per land uitgelegd. 

Worden de door mij extra gemaakte kosten door de ANWB vergoed?

Als je vooraf toestemming hebt van de ANWB Alarmcentrale, dan kun je de gemaakte kosten declareren. Dat is simpel te doen door in te loggen op anwb.nl/mijnanwb.