Blijf uit de top 10 van de Wegenwacht

Dit is de Pech top 10 van de Wegenwacht: de reden waarom we de Wegenwacht het vaakst laten uitrukken. Maar zo ver willen we het natuurlijk niet laten komen! Hier dus praktische tips, om úit de wegenwachtstatistieken te blijven.

1. Starthulp

Om een lege accu te voorkomen kun je een paar dingen doen. Laat de accu voor elke winter testen door de garage, ook als de auto goed onderhouden wordt (bij beurten gebeurt dit niet altijd). Moderne auto’s zijn heel erg gevoelig voor een kleine daling van de accuspanning. Als de spanning onder een bepaalt punt komt, kan het gebeuren dat de computers niet meer aan gaan.

Zorg voor startkabels van goede kwaliteit: met een dikke koperen kern, zeker voor dieselmotoren. Te dunne startkabels kunnen de grote startstroom niet aan en worden alleen maar warm. Bekijk startkabels in de ANWB webwinkel. 

2. Band repareren

Een bandenplakset werkt slechts zeer beperkt. Vaak is het gat te groot en kan de reparatieset dit niet dichten. Omdat je in Nederland een band op elke straathoek kan laten repareren is het probleem niet zo groot. In het buitenland heb je veel minder garages en zijn caravan- of camperbanden bijna niet voorradig. Neem dus altijd een reservewiel mee op reis. Ook zijn wielen vaak voorzien van één wielboutslot, let dus op dat je de ‘sleutel’ daarvan bij je hebt! 

3. Kapotte dynamo

Laat de multisnaar die de dynamo aandrijft regelmatig controleren.

4. Elektrische storing

Er komen de laatste tijd opvallend veel vragen binnen over elektrische storingen en over een slecht trekkende motor. Bekijk de de vier meest voorkomende vragen en adviezen.  

5. Sleutel in de auto

Wanneer je de spullen moet inladen voor je vakantie, gebeurt het nogal eens dat de auto spontaan op slot gaat. Denk aan je reservesleutel, en bewaar hem niet in je handschoenenkastje.

6. Kapotte startmotor

Moeilijk te voorkomen: ook bij een jonge auto kan de startmotor stuk gaan. Dus, wil je starten en je hoort alleen een klik onder de motorkap vandaan komen, dan kan je accu of je startmotor stuk zijn. Weet je zeker dat je accu in orde is, dan is je startmotor waarschijnlijk kapot.

7. Verkeerd getankt

De Wegenwacht verwerkt jaarlijks 1 miljoen liter verkeerd getankte brandstof. Voor dieselrijders is er een speciale klep te koop, zodat je geen benzine kunt tanken. 

8. Kapotte verlichting 

Zorg voor een setje reservelampen. Verlichting is vaak lastig te verwisselen. Kijk op de nieuwe Wegenwacht-app voor een handige instructie. 

9. Koppelingskabel kapot

Wanneer je koppelingspedaal op de bodem ligt is het te laat. Je koppelingskabel is kapot. Om dit te voorkomen moet je slijtage tegen proberen te gaan. Hoe lang de koppeling meegaat, hangt af van het gebruik van de auto. Rijden in de stad zorgt voor veel slijtage omdat er vaker geschakeld moet worden.

10. Kapotte brandstofpomp

Dit komt vooral voor bij auto’s op lpg. De pomp werkt ook als de auto op lpg rijdt en bij een bijna lege benzinetank raakt hij oververhit. Zorg er dus voor dat je benzinetank altijd minimaal half vol is, door regelmatig te tanken.

Sluit nu Wegenwacht® Service af

Pechhulp nodig? Met Wegenwacht Nederland Standaard ontvang je dag en nacht pechhulp van de Wegenwacht. Met ruim 900 wegenwachten is de beste pechhulp altijd dichtbij. 

Bekijk de pakketten