Pech in Frankrijk

ANWB-lid Hendrik is met een flink gezelschap op de terugweg van zijn vakantie Frankrijk, het loopt iets anders dan verwacht.

"Ik wil graag Anja van de ANWB alarmcentrale, de chauffeur van het tweede bergingsbedrijf Sylvestre in Bayonne bedanken voor de hulp tijdens mijn pech op onze terugweg van vakantie.
Zaterdag 27-08-2016 rijden wij op de A31 van Dijon richting Nancy. Vlak voor het betaalpoortje van de tol trap ik ineens mijn koppeling weg. Mijn auto rijdt voorwaarts en ik kan net op rijd hard op de rem trappen en de motor uit schakelen om een aanrijding met mijn voorganger te voorkomen. Ik sta stil, moet nog betalen en geen aandrijving meer. Gelukkig heb ik enige achtergrondervaring als monteur en zet de auto in zijn versnelling, startend komt de auto hobbelend naar de betaalautomaat. Gauw betalen en wederom starten in de versnelling, weer door naar de parkeerplaats net achter de peache.
En nu? Ik rijd in een VW transporter, totaal 6 personen. 2 volwassenen en 4 kinderen. Dus er rust best wat verantwoording op je schouders. Zelf maar eens kijken wat er aan de hand kan zijn. Ai, olie in de motorruimte, ergens moet dus wat lekken. Zo op de eerste blik zie ik niet wat het probleem is.

Geen pechhulp op Franse snelwegen

Dat wordt dus bellen. Na een uitgebreid keuzemenu krijg ik Anja aan de telefoon. "Staat u veilig?" Is eigenlijk het eerste wat gevraagd wordt. Ja dat staan we, dan legt ze uit dat op de Franse snelweg geen pechhulp komt. Ai, en nu? Na uitleg blijkt dat ik zelf de politie in Frankrijk moet bellen om door een bergingsbedrijf afgesleept te worden naar de dichtstbijzijnde garage.
Na een sms van de ANWB waarin instructies staan, nou maar bellen, het noodnummer. In mijn beste Frans uitleggen wat er aan de hand is en waar ik sta. De telefonist spreekt geen enkel woord Engels en ik maar een mondje Frans. Er word gauw iemand geregeld aan de andere kant van de lijn die wel Engels spreekt.
Er komt hulp aan, we moeten geduld hebben. Terwijl iedereen zich zo koel mogelijk probeert te houden in de warme zon, wachten we. Ongeveer anderhalf uur later, komt er een berger. In de tijd dat we staan te wachten zelf nog een paar keer gekeken of het probleem te vinden is, en ja hoor, een slang vanaf mijn remreservoir heeft een heel klein gaatje. Helaas, dit is een slang die op druk staat en niet zomaar even af te dichten is.
De afvoer is er, eindelijk. De chauffeur komt uit zijn cabine, geen hand en geen vriendelijk woord. Wat er aan de hand is? Ik laat hem het gaatje zien. Eigenlijk kan hem dat niet zo veel schelen. De auto moet meteen op de bergingswagen en dan weg. Nou laden dan maar. Enkele foto's worden gemaakt want het blijft vakantie en ook dit vergeet je nooit meer. Met zijn alle in de, net te kleine en hete cabine instijgen en op pad. De auto is al gedateerd en eigenlijk is het ergens nog wel leuk ook. Dus niet zeuren we worden geholpen en iedereen is ok!

Even bijtanken

Eigenlijk valt me meteen op dat er geen brandstof in de wagen zit, ok zal vast goed komen. De chauffeur rijdt naar een dorp. Diverse garages voorbij en gaat bij de verkeerslichten tegen het verkeer in om maar te blijven rollen. Even laat begrijp ik waarom. De tank is echt leeg! Op de laatste dampen komen we bij de pomp waar er wordt getankt. Nu door naar de garage, daar worden we geholpen.
Aangekomen bij de "garage" blijkt er niemand te zijn, we rijden het hek binnen en zien nog een stel Nederlanders net afgeladen worden. De auto wordt meteen gelost en ik bel meteen naar de Alarmcentrale. Anja aan de lijn. Of alles goed gegaan is en waar we staan. Ok dus op zoek naar de naam van deze garage en plaats waar we zijn. Dit doorgegeven aan Anja vraagt ze eigenlijk meteen of we onze auto binnen het hek hebben staan. Ja, daar is hij net gelost. Ok, de auto moet zo snel mogelijk het terrein af. Blijkt dat dit bergingsbedrijf niet goed bekend staat bij de ANWB. Prima hup de auto buiten het hek. En nu? Anja regelt dat we binnen 3 kwartier worden opgepikt door een ander bedrijf, deze brengt ons ook naar een andere garage. Intussen komt de chauffeur mijn handtekeningen halen voor zijn transport hiernaartoe. Ai, zie ik daar € 850,- staan? Ik weet het niet zeker, een rit van 10 minuten. Gelukkig heb ik nog steeds Anja aan de lijn. Mag ik dit tekenen? Ja hoor, wij regelen dit wel. Pff pak van mijn hart.
Maar nu, weer gestrand en met de wetenschap die wij nu hebben, staan daar nog steeds landgenoten binnen het hek met hun auto. Helaas toen we hen wilde waarschuwen stapten ze net in een taxi en rijden ze weg. Hopelijk komen ze er wel goed vanaf.


Redding

Na ongeveer 3 kwartier komt er een gloednieuwe truck aan. Yes hij komt voor ons. Een hand, de vraag of iedereen in orde is, en nog even kijken wat er aan de hand is. De chauffeur zegt dat we naar een ander bedrijf rijden en daar wel eens gaan kijken. Inmiddels is het zo rond 18:00 uur.
We gaan op pad, ik denk 10 minuten en dan zijn we er wel. Echter anderhalf uur later komen we aan. Maar goed iedereen had een ruime zitplaats en de airco was erg aangenaam. De chauffeur deed zijn best om het leuk te houden.
We komen aan bij een bedrijf in Bayonne, garage Sylvestre. De chauffeur zit al met zijn hoofd onder de motorkap van een oude golf, druk aan het sleutelen aan een slang! Ik kijk nog eens, ai hij heeft een wespennest hangend aan de motorkap niet gezien! Ik probeer rustig zijn aandacht te trekken en laat hem het nest zien. De chauffeur schrikt zich wezenloos, maar het onderdeel is onze kans nog de reis te kunnen vervolgen dus moet het eraf. Wat een kei!

Op naar huis

Eenmaal het oude onderdeel verwijdert komt de eigenaar van de garage ook aan. Het onderdeel past niet.. ze laten zich niet kennen en samen bedenken we een oplossing om het allemaal passend te maken. En na een uurtje sleutelen, yes de koppeling werkt weer! Even een testrit en de monteurs durven het aan ons te laten gaan. Wel meteen een nieuwe erop na aankomst is het dringende advies!
Geen papieren rompslomp voor het bergen, enkel een rekening voor de reparatie welke ik graag voldoe. En we mogen op pad.
Nog een laatste check of ik nog wat olie zie. Niets, en dan gas er op. Richting Nederland!
Al met al komen we rond 02:30 thuis aan en is de vakantie na dit avontuur echt ten einde, kinderen naar bed, een flesje bier om alles nog eens te overdenken en dan ook naar bed. Samen zijn we het er over eens dat we blij zijn dat de ANWB en dan Anja in het bijzonder alles zo goed heeft geregeld.
Bedankt!"

H.Smit, Veendam

Lees ook dit verhaal over pechhulp in Frankrijk