Opleidingen van de Wegenwacht

Wie veel op de weg zit, maakt veel mee, en niet alleen leuke dingen. Per jaar worden wegenwacht, lepelwagenchauffers en accuservicemedewerkers duizenden keren geconfronteerd met verkeersongevallen. Zij zijn soms als eerste aanwezig en kunnen dan dankzij hun gedegen cursussen iets betekenen voor de slachtoffers.

Jaarlijks krijgt de wegenwacht een pallet van verschillende cursussen die direct aansluiten op zijn/haar werk. De uiteenlopende cursussen bestaan uit klassikale en digitale cursussen verdeeld in techniek, communicatie, vaardigheid, EHBO en veiligheid, Lidmaatschap en systeemtrainingen. Hier binnen bestaan een aantal verplichte cursussen, zoals de technische noviteiten waar de nieuwe technieken worden uitgelegd.

EHBO

EHBO en veiligheid is een jaarlijks terugkerende training, zodat de wegenwacht bij een ongeval de helpende hand kan bieden. Lees meer over Wegenwacht en EHBO. Ook de certificering voor het werken aan elektrische voertuigen wordt met regelmaat getoetst. Een wegenwacht kan zijn kennis en vaardigheden op een specifiek onderwerp op techniek of communicatie verder ontwikkelen. Deze onderwerpen lopen uiteen van de E-fiets tot de moderne dieseltechniek en van interculturele communicatie tot professioneel omgaan met klachten langs de weg. In Utrecht zit het opleidingscentrum van de Wegenwacht waar docenten deze trainingen geven.

In de verschillende regio’s worden regelmatig thema-avonden georganiseerd waar de collega’s van opleidingen, praktijkbegeleiders en de wegenwachten diverse technische onderwerpen verder uitdiepen en van elkaar leren. Ook de lepelchauffeurs volgen de verplichte nascholing voor beroepschauffeurs. De accuservice-medewerkers worden goed op de hoogte gehouden over de accutechnologie en hoe hier diagnose op gesteld moet worden. Dit met als doel de beste pechservice te verlenen en de klant een tevreden gevoel mee te geven.

Basisopleiding wegenwacht

Jaarlijks worden ook nieuwe medewerkers opgeleid die vanuit een basisopleiding met behulp van begeleiders het vak als wegenwacht leren. Na de basisopleiding krijgen ze een traject van 24 opleidingsonderwerpen voordat ze zich een allround wegenwacht mogen noemen. Het werven van nieuwe wegenwachten wordt steeds moeilijker, daardoor is het opleidingen van aankomende jonge monteurs gestart in samenwerking met het Mondriaan college in Den Haag. Hier worden groepen klaargestoomd om in de toekomst binnen de wegenwacht-organisatie aan het werk te kunnen.