De nachtdienst van de Wegenwacht

Pechdienst van 23:00 - 07:00

Een nacht mee met de Wegenwacht.

23.10 Reservelamp

De dienst van Dave begint om elf uur. Nauwelijks ingelogd verschijnt de eerste melding al op de boordcomputer: politievoertuig met kapotte voorlamp in IJmuiden. De agenten mogen het probleem zelf niet oplossen, maar hebben deze auto nodig vanwege het volgsysteem dat erin zit. Hiermee kunnen collega’s op het bureau de auto tijdens de surveillance volgen. Wel zo veilig in het weekend. Dave gaat aan de slag met de verlichting. Alleen... waar hadden de agenten ook alweer hun reservelampjes liggen? Gelukkig ligt er nog een geschikt exemplaar in de Wegenwachtbus.

00.17 Verkeerd getankt

Een vader is op weg om zijn dochter op te halen van een feestje. Hij rijdt met zijn diesel nog even langs de pomp. Net een week de motor gebruikt; die ‘dronk’ benzine. Dus staat hij ook nu met de benzineslang in zijn hand. Na 15 liter ontdekt hij zijn fout. Dave heeft een verkeerd-getanktinstallatie in zijn wagen en gaat aan de slag. Helaas schiet het leegpompen niet op. Het is alsof je een emmer leegschept met een theelepeltje, elke twee seconden schieten er een paar druppels door de slang naar de tank in de gele bus. Oorzaak dáárvan is de pomp in de benzinetank die niet meewerkt, maar dat probleem is nu niet op te lossen. Een kwestie van geduld dus. Zijn dochter zal wel blij zijn dat pa anderhalf uur te laat is.

02.12 Servicebeurt

Vader, moeder, dochter en zoon vertrekken op de allereerste dag van de schoolvakantie uit Heerhugowaard. Lekker met het gezin naar Zuid-Frankrijk. De kinderen zijn nu groot genoeg voor een lange rit. Het huisje is geboekt en de auto is bij de garage geweest. Dat dit geen garantie is voor een vlekkeloze reis, ontdekt het gezin snel: al na drie kwartier staan ze met hun Seat Altea bij een tankstation in Amstelveen. Knipperende lampjes en een rokende motor. Dave kijkt onder de motorkap. “Heeft ’ie een servicebeurt gehad?” “Ja, donderdag heb ik de auto opgehaald na een grote beurt”, antwoordt de bestuurder. “Vast iets niet goed aangedraaid”, vermoedt Dave. En inderdaad, het oliefilter is niet netjes dichtgedraaid. Daardoor is een van de rubber sluitringen kapotgegaan met olielekkage tot gevolg. Vier liter verse olie gaat erin! Wegenwachten zijn volgens Dave verzamelaars. Ze bewaren alles wat nog eens van pas kan komen. En dus heeft hij toevallig een passende ring voor op het oliefilter liggen. Probleem opgelost. Hoewel, alles zit onder de olie. “Onverantwoord om mee door te rijden”, oordeelt Dave. Het zou rook of zelfs brand kunnen veroorzaken. Dus samen met de klant naar het Wegenwacht Servicecentrum in Badhoevedorp om de boel schoon te spuiten. Met een hogedrukspuit worden de plaat en de motor helemaal schoongespoten. De merels zingen al, in het oosten wordt de lucht langzaam licht, maar de familie kan nog diezelfde nacht de reis voortzetten.

03.21 Schipholkwaal

Terug van drie weken vakantie in Torremolinos, een late vlucht en dan gauw naar huis. Dat laatste kan een echtpaar uit Doetinchem even vergeten. Oorzaak: de auto start niet. Hun Opel staat geparkeerd op een overvol parkeerterrein bij Schiphol. Hij lijdt waarschijnlijk aan de ‘Schipholkwaal’, veroorzaakt door elektronische straling rond de luchthaven. De auto reageert daarop alsof die een seintje krijgt van de bijbehorende sleutel. Dat blijkt dan niet zo te zijn, maar elke keer dat dit gebeurt, kost dat een beetje energie. Gebeurt dit vaak, dan raakt de accu leeg. Gelukkig krijgt Dave de auto met startkabels weer aan de praat en is een nieuwe accu niet nodig.

04.31 Loos alarm?

Terwijl Dave op het tankstation aan de Seat uit Heerhugowaard sleutelt, spreekt een dame met een Renault Trafic hem aan. Een halfuur onderweg en nu al een brandend lampje. Zij, haar man, haar dochter plus een vriendin zijn op weg naar Frankrijk. Dave neemt een kijkje, maar kan niet direct iets vinden. En eerst moet de Seat nog schoongespoten. Na een klein uur is Dave terug. De man achter het stuur vertrouwt de elektronica niet: “Volgens mij is er niets aan de hand en is dat lampje zomaar gaan branden.” Maar Dave neemt geen risico en onderzoekt de bus grondig: filters, oliepeil, accu, alles lijkt in orde. Als Dave er 99,9% zeker van is dat écht alles werkt, laat hij de mensen verder rijden. Al blijft het knagen, zo’n brandend lampje.

05.26 Bedrijfsrisico

Het is al licht als Dave Amsterdam inrijdt om een taxichauffeur te helpen: lekke band. De aanblik van de glimmende Mercedes wordt verpest door de thuiskomer die Dave eronder monteert. De taxichauffeur baalt. Met een thuiskomer mag hij niet werken, zo loopt hij inkomsten mis. Pas maandag kan hij bij de garage terecht, maar Dave weet raad: “Rijd om half tien langs het ANWB Servicecentrum in Naarden. Daar helpen ze je vandaag nog aan een nieuwe band.”

Tekst Erika van Zinderen Bakker foto's Paul Tolenaar.