EHBO belangrijk

De Wegenwacht komt jaarlijks 4.000 keer in aanraking met ongevallen en incidenten. Dat EHBO al in de basisopleiding uitgebreid aan bod komt, is geen overbodige luxe.

De ANWB leidt wegenwachten intern op tot EHBO'er die officieel 'vooruitgeschoven hulppost' van het Rode Kruis zijn.

Michel Straathof is bij Opleidingen specialist op het gebied van Veiligheid en weet er alles van: "Nadat wegenwachten hun diploma hebben gehaald, komen ze ieder jaar terug voor een proeftest. Hierbij wordt getest op theoriekennis en praktijkvaardigheden. Ook bootsen we scenario's na die zo dicht mogelijk in de buurt komen van de dagelijkse praktijk". Nadat een wegenwacht bij ongevallen in actie is gekomen als EHBO’er, worden ze professioneel begeleid.

Altijd beter dan niets doen 

Wegenwacht Dennis Hezeman van team Apeldoorn weet hoe belangrijk EHBO-vaardigheden zijn. In vier jaar tijd heeft hij al bij tien ongevallen geholpen. “Je checkt dan eerst snel je eigen veiligheid en gaat dan op de automatische piloot; het is er zo ingestampt dat je het gewoon doet.” Deze zomer heeft hij geprobeerd een verongelukte motorrijder te reanimeren. “Je weet dat een reanimatie niet altijd succesvol is. Maar het is altijd beter dan niets doen. In dit geval heeft de motorrijder het helaas niet overleefd.”

Jas uit, water in

Wegenwacht Robert Mannke van team Nieuwerkerk vindt het belangrijk dat iedere wegenwacht dit in de opleiding leert. “Het is een geruststellende gedachte dat je levensreddende handelingen kunt verrichten en dat je kennis jaarlijks wordt getoetst.” In 2011 zag Robert een auto uit de bocht vliegen en ondersteboven in een sloot belanden. Hij wist een van de inzittenden met succes te reanimeren. “Nadat je de omgeving hebt gescand op mogelijk gevaar, is het: jas uit, het water in en doen wat je moet doen. Pas achteraf sta je er bij stil wat er allemaal is gebeurd.”

Meer over de Wegenwacht.