Schone stranden en schone jachthavens

Blauwe Vlag: ecolabel voor stranden en jachthavens

Schone stranden en jachthavens verdienen sinds 30 jaar een Blauwe Vlag. De Blauwe Vlag is een exclusief ecolabel dat wordt uitgereikt aan meer dan 3.500 stranden en jachthavens in ruim 30 landen in Europa, Zuid-Afrika, Marokko, Nieuw Zeeland, Canada en het Caribische gebied. Hieronder een overzicht van de schone standen en  jachthavens in Nederland.

De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die aan de campagne deelnemen en aangetoond hebben schoon en veilig te zijn. Ze moeten hierbij aan diverse criteria voldoen. Maar ook het legen van de vuilwatertank staat tegenwoordig onder de aandacht. Watersporters die de 'tien gouden gedragsregels' ondertekenen verdienen het zogenaamde Blauwe Vaantje.

Het doel van het Blauwe Vlag Programma is om overheden, ondernemers en recreanten blijvend te betrekken bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu. Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de strandgemeente of jachthavenbeheerder op dit gebied heeft geleverd. Voor de toerist is de Blauwe Vlag internationaal het herkenning- en kwaliteitssymbool voor goede schone  stranden met goede waterkwaliteit en veilige en schone jachthavens.

Blauwe Vlaggen in Nederland

Dit jaar hebben 183 Nederlandse stranden en jachthavens het eco-keurmerk Blauwe Vlag gekregen.

 

De Blauwe Vlag is een initiatief van FEE (Foundation for Environmental Education). FEE is een onafhankelijk internationaal netwerk van organisaties uit inmiddels 59 landen die zich inspannen op het gebied van natuur- en milieuvoorlichting.