35-voeters getest - Zeilen

Hoe zeilen de 35-voeters?

Hoewel de nadruk bij toerzeilboten, of misschien nog beter: gezinsboten, ligt bij comfort en ruimte, moeten ze natuurlijk ook een beetje fatsoenlijk zeilen. Want hoe leuk een balzaal van een kajuit ook is, als het niet zeilt, gaat de lol er snel af.

Naast een overzichtelijke, handzame bediening is het bij dit kaliber boten fijn als hij een beetje vanzelf wil zeilen. Dat hij presteert, ook zonder constant met trim bezig te zijn. Schootje aantrekken en weg. In eerste instantie doen de Jeanneau en de Bavaria dit het best. De Beneteau vraagt om iets secuurder zeilen en bij de Hanse heb je het gevoel dat je meer je best moet doen om hem aan de gang te krijgen.

Bavaria is de meest constante zeiler

Met iets meer wind verandert het beeld. De Jeanneau wordt dan behoorlijk levendig en vraagt om meer aandacht. De Beneteau komt meer tot leven en zeilt dan prettig. De Hanse blijft het gevoel geven er niet veel zin in te hebben, waardoor je zoekende blijft. De Bavaria is het meest constant.

De keerfok van Hanse is met harde wind fijn

Als de wind nog iets meer doortrekt en je met de familie aan boord misschien al gaat nadenken over een rifje, dan is de Bavaria met afstand de fijnste boot. Zeker en vlot. De Jeanneau vraagt wederom om je aandacht, maar beloont je wel met een aanstekelijke lichtvoetigheid. De Hanse raakt zijn achterstand wat kwijt en de keerfok wordt echt een enorm pluspunt. De Beneteau laat dan als eerste zien dat hij een gezinsboot is: een beetje temperen is het devies.