35-voeters getest - Tuigage

Alle vier boten van de groepstest 35-voeters hebben twee paar gepijlde zalingen met de wantputtingen op de romp.

Bij de Jeanneau is de hoek van de zalingen groot genoeg om zonder achterstag te kunnen zeilen. Deze optie heeft als voordeel dat je als stuurman geen last hebt van de spruit van het achterstag, die vlak bij de stuurposities aangrijpt. Het nadeel is dat je een belangrijk triminstrument mist. Op alle boten grijpt het voorstag ongeveer een meter onder de top aan, fractioneel.

Alle boten hebben (een vorm van) german sheeting zonder grootschootoverloop. De twist van het grootzeil regel je voornamelijk met de giekneerhouder. Op de Jeanneau is de german sheeting op z’n Frans (foto 1). Hip en net even anders. Een blok is aan dekogen verbonden met Dyneema lijnen. De doorlopende grootschoot loopt aan beide zijden via de zwevende leiogen naar de kuip. Op foto 2 is de Bavaria te zien.

De grootschoot van de Beneteau grijpt aan op de ‘Océanis-beugel’ (foto 3). De enkele schoot loopt naar achter naar een zijde van de kuip. De giekneerhouder regelt de twist in het grootzeil.

De Hanse heeft een conventionele german sheeting: een doorlopende schoot die aan beide zijden van de kuip uitkomt (foto 4). Veel werk voor de giekneerhouder als je de twist in het grootzeil wilt verminderen. In deze groep heeft alleen de Hanse heeft een keerfok, die vooral met toenemende wind zijn gemak bewijst (foto 5). Door de ‘zwevende’ leiogen heen lopen zowel de fokkeschoten als de grootschoot (foto 6). In het ‘performance pakket’ zitten vanuit de kuip bedienbare leiogen. 

Waterverplaatsing per 35-voeter

In verhouding tot zeiloppervlak a.d. wind (standaard)

Jeanneau Sun Odyssey 349
5340 kg/55,3 m2 97 kg/m2
Beneteau Océanis 35
5370 kg/54,22 m2 99 kg/m2
Bavaria 37
7000 kg/69 m2 101 kg/m2
Hanse 345
6200 kg/55 m2 113 kg/m2

De Jeanneau heeft per vierkante meter zeil het minste gewicht te verplaatsen, de Hanse het meeste, 16% meer dan de Jeanneau. Het is waarschijnlijk dat je op de Jeanneau eerder moet reven bij toenemende wind dan op de Hanse.

Jeanneau biedt op de 349 de mogelijkheid van een performance squaretop laminaatgrootzeil – dit meet 34,1 m² (standaard gz 30,7 m²). Ook een rolgrootzeil is mogelijk, dit meet 25,7 vierkante meter. Het performance voorzeil (110%) is even groot als de standaard fok (24,6 m²), maar is een laminaatzeil in plaats van dacron.