35-voeters getest - Techniek

In de groepstest van de Waterkampioen is ook naar de techniek van de 35-voeters gekeken. Bekijk hier wat de jachten te bieden hebben.

Techniek op de 35-voeters

Hierboven zijn afbeeldingen te zien van de verschillende zeiljachten. In de volgende tekst staan verwijzingen naar de foto's.

Bavaria 37

In de Bavaria treffen we onder de kajuitbank drie AGM serviceaccu’s en achter de betimmering de Cristec acculader (foto 1). De standaardmotor van de Bavaria 37 is een 18 pk Volvo Penta D1-20 met saildrive (foto 2). De motor is keurig ingebouwd en prima bereikbaar. Ook de geluidsisolatie is in orde. De Hanse heeft dezelfde motor, ook met saildrive, maar met vaste tweebladspropeller. De Beneteau is standaard uitgerust met een 20 pk Yanmar (optie: 30 pk) met saildrive. De gasveren van het zwemplatform op de Bavaria zijn geïntegreerd in de scharnieren. Mooie engineering (foto 3).

Jeanneau Sun Odyssey 349

Op de Jeanneau nemen de boiler en de heteluchtslangen van de kachel zo’n beetje alle ruimte in de stuurboordbank in beslag (foto 4). In de voorpiek is geen uitstroomopening. De watertank van de Jeanneau ligt verankerd onder de voorpiekkooi.

Beneteau Océanis 35

In de Beneteau zit de watertank onder het bed in de voorpiek (foto 5). De kunststof brandstoftank van de Beneteau ligt onder de achterkooi aan stuurboord (foto 6). Het geballaste zwaard (bijna 2000 kg) van de Beneteau draai je in honderd slagen omhoog en omlaag met een standaard lierhendel (foto 7). Een prima work out.

Hanse 345

Als je op de Hanse 345 het centrale vloerluik achterin de kuip wegneemt, bereik je de stuurinrichting en de automatische piloot (foto 8).

CE-normering

De Bavaria Cruiser 37 valt in ontwerpcategorie A (8 pers.) en in categorie B met 12 opvarenden. De Beneteau 35 Oceanis en de Hanse 345 vallen in categorie A (6 pers.), B (8 pers.) en C (10 pers.). Voor de Jeanneau 349 geldt categorie A (6 pers.) en B (8 pers.).

Technische gegevens van de 35-voeters

Technische gegevens 35-voeters