Vertrekpunt Geertruidenberg

Slenterend onder de eindeloze rij lindebomen op het marktplein van Geertruidenberg denkt niemand aan vertrekken. Maar de schitterende tochten door het Brabantse land zijn wel heel aanlokkelijk.

Over de Mark naar Breda

De gezelligste stad van Brabant ligt op twee uur varen. Het kan ook anders: het brede Hollandsch Diep afzakken en dan over het Volkerak naar de Dintel en de Mark. Een gevarieerde tocht.

Na een stukje op de Donge gaan we de Amer op, richting Willemstad. Even varen we tussen de jungle van de Biesbosch en de betonjungle van de Amercentrale. Daarna is het op beide oevers groen. Bij de Moerdijkbruggen komt het vrachtverkeer van de Nieuwe Merwede op onze route. Achterom kijken is een must, want deze reuzen kunnen nog hard varen ook.

Koffie hebben we aan boord maar een ijsje is een goed excuus voor een tussenstop in het schitterende vestingstadje Willemstad. Pas op bij de Volkeraksluizen: alleen het achterste deel is voor recreatie. Je zult niet de eerste zijn die per ongeluk de verkeerde ingang kiest. We blijven niet lang op het Volkerak, want op twee mijl van de sluizen ligt de monding van de Dintel. Het is gedaan met de achteloze koers over brede wateren; op de slingerende riviertjes is het flink sturen. Na de afslag Oudenbosch verandert het vaarwater van naam: Dintel wordt Mark. Deze brengt ons tot in het centrum van Breda.

Voor de tocht terug naar Geertruidenberg varen we de Mark weer op. Al snel slaan we stuurboord uit het Markkanaal op. In Oosterhout gaat dit over in het Wilheminakanaal. Vlak voor Geertruidenberg kunnen we de Donge weer op.

Door het lome groen

De zeilers maken een ronde over Maas en Waal: breed slingerende rivierarmen, strandjes met koeien die tot hun buik in het water staan en ijsvogeltjes vissend vanaf een tak boven het water.

Vanaf de Donge gaan we oostwaarts de Bergse Maas op. Bij het graven van dit nieuwe stuk Maas rond 1900 moesten twee dorpen eraan geloven; Gansoijen en Hagoort verdwenen van de kaart. Het kanaal werd vernoemd naar Geertruidenberg. De rivieren Maas en Waal versmelten nu pas na de Biesbosch, wat de bewoners veel natte voeten scheelde.

De oude loop van de Maas bestaat nog. Onder de grote, hangende sluisdeur door gaan richting deze Afgedamde Maas. Maar voor de minder haastige reizigers is een bezoek aan het vestingstadje Heusden eigenlijk een must.

Was de brede Bergse Maas een lang en bijna recht zeilrak, op de Afgedamde Maas is dat anders. De rivier heeft zich in de loop van eeuwen slingerend een route door het landschap gebaand, een kruisrakje van een paar slagen zal onvermijdelijk zijn om sommige van de bochten door de komen. Na het dorpje Andel komen we bij de weelderig begroeide Wilhelminasluis. Iets verderop zien we de puntige daken van het Slot Loevestein al tussen de bomen. Het werd in 1357 gebouwd voor Ridder Dirc Loef van Horne. Hij gebruikte het slot als uitvalsbasis voor zijn rooftochten en om illegaal tol te heffen op dit belangrijke knooppunt. De bekendste bewoner was Hugo de Groot, die gevangen werd gehouden in het Slot maar ontsnapte in een boekenkist.

Download de vaaroute Geertruidenberg