Vaarroute Utrecht

De mooiste manier om de oude stad Utrecht op je gemak te bekijken is vanaf het water. Als toervaarder gaat het tenslotte niet om de snelste rondetijden, maar om de ontspanning. Veel watersporters kiezen voor de Vecht als mooie doorgangsroute tussen de grote rivieren en het noordelijk deel van het land. De doorvaart van Utrecht is een logisch vervolg van de Vecht. 

De lengte van onze vaarroute is 5,1 km, de maximumsnelheid 4,5 km/uur. Op de Oudegracht is de maximale doorvaarthoogte 3,25 meter en op de Stadsbuitensingel 1,90 m. Wie Utrecht vanaf de Vecht invaart, treft als eerste de Rode Brug. Daarvandaan ga je in konvooi naar de Weerdsluis. Veel historische bruggen op de Oudegracht hebben twee doorvaartbogen; het is gebruikelijk om de stuurboord-opening te kiezen.

Bij het stadhuis ligt een over een bocht gebouwde brug die vrij krap en onoverzichtelijk is. Een hoornsignaal geven is dan ook verstandig. Waar de Stadsbuitensingel in de Oudegracht uitkomt, ligt een onoverzichtelijke viersprong: ook de Catharijnesingel en de Vaartse Rijn komen hier bij elkaar.

Download de vaarroute in Utrecht (pdf)

Handige producten bij de vaarroute

Met de ANWB Waterkaarten en Wateralmanak ben je op de hoogte van alle vaargegevens en brug- en sluistijden.