Vaarroutes vanaf Sneek

In het hart van het merengebied

Sneek ligt middenin het Friese merengebied. Dankzij deze ligging is de gezellige stad-met-de-waterpoort de ideale uitvalsbasis voor de mooiste vaarroutes door het weidse Friese land.

Sneek is van oudsher een waterstad, ontstaan op een schiereiland in de toenmalige Middelzee. De oorspronkelijke naam van Sneek is dan ook Ter Snake: (gelegen) op de landtong. Tegenwoordig is de stad het middelpunt van de Friese watersport.

Toervaren langs Akkrum en Grouw

De opeenvolging van smalle slootjes, bescheiden poelen en weidse meren zorgt op deze route voor afwisseling. Het drukke en altijd gezellige Grouw is de ideale plaats voor een tussenstop. Vertrekpunt van deze route is de Kolk, recht voor de Waterpoort. Je verlaat de stad via de Woudvaart. De lengte van deze vaarroute is 46,5 kilometer.

Varen door Sneek, IJlst, Heeg en Woudsend

Deze vaarroute loopt dwars door de bebouwde kom van twee steden, Sneek en IJlst, en doet twee dorpen aan: Heeg en Woudsend. Tussendoor tref je het open Friese landschap en twee ruime meren. Omdat het vaarwater vaak te smal is om met een wat groter schip op te kruisen, zullen niet alle sloten onderweg bezeild zijn. Daarom kun je op de meren, waar je de ruimte hebt, tussendoor even flink je hart ophalen. Ook bij deze route is het vertrekpunt de Waterpoort in Sneek. De lengte van deze vaarroute is 39 kilometer.

Download de vaarroutes bij Sneek (pdf)

Handige producten bij de vaarroute

Met de ANWB Waterkaarten en Wateralmanak ben je op de hoogte van alle vaargegevens en brug- en sluistijden.