Vaarroute Roermond

Het grootste onontdekte vaargebied van Nederland vinden we in Limburg. Met zijn Maasplassen, Maasstadjes en on-nederlandse gemoedelijkheid waan je jezelf in het buitenland. 

Download de pdf vaarroute Roermond

Klein rondje Maasplassen

Roermond is vlakbij

Voor een kennismaking met de Maasplassen vaar je bijvoorbeeld een dagtocht, vlak voor de deur bij Roermond. Na afloop ben je terug in de stad, of anker je op een van de plassen.

Ook al is de Maas niet overal bevaarbaar, toch is de rivier de rode draad. Een draad die sterk kronkelt. Samen met de stroming maakt dit het maasvaren gevarieerd. Om de rivier heen bevinden zich talloze grindgaten, ontstaan door afgraving. Dit verklaart dat ze soms wat kunstmatig aandoen. Desondanks bieden ze een prettige atmosfeer, geen stroming en diverse mogelijkheden voor ontspanning, inclusief eten en drinken, op een klassiek terras of een trendy loungeplek.

Een mooi vertrek begint aan de Roerkade, eerst stroomafwaarts naar het noorden. Na het landelijke Asselt keren we om en varen stroomopwaarts naar het zuiden. Na afloop van de dag kies je voor een van de havens van Roermond en kun je lekker de stad in. Of je kiest voor de rust van een plas.

De drie-sluizenroute hierboven vaar je in een dag, inclusief royaal pauzeren.

Vaarinformatie Maasplassen

Lengte tocht: circa 30 km
Max. doorvaarhoogte: 8,50 meter (Maasbrug bij Roermond)
Max. diepgang: 2,50 meter
Sluizen: 3
Sluis Roermond: kanaal 20
Sluis Heel: kanaal 18
Sluis Linne: kanaal 22

Op de Maas stroomt het, van zuid naar noord. Gemiddeld genomen is de stroomsnelheid 1 à 2 kilometer per uur. Moet de rivier veel water afvoeren, dan kan dit oplopen tot snelheden van circa 4 à 5 kilometer per uur. Houd hierbij ook rekening met hogere waterstanden. Ben je eenmaal de grindgaten binnengevaren, dan is het varen kinderspel. De diepgang bedraagt overwegend een meter of drie of meer. Bij de Roerkade en de ingang bij Asselt is het iets ondieper, zo’n tweeënhalve meter. Op diverse plaatsen zijn de grindgaten heel veel dieper en soms toch ook plaatselijk ondiep. Uiteraard kom je ook beroepsvaart tegen, houd hier rekening mee. De drie sluizen op de route hebben een verval van circa tweeënhalve tot zesenhalve meter, afhankelijk van de sluis. Behalve de diverse jachthavens, hebben de plassen een breed aanbod aan vrije aanlegplaatsen.

Langs mooie Maasstadjes

Even naar België

Op deze route zijn diverse mooie stadjes. Fietsers doen de Maasstadjes-route al jaren. Maar varend kan ook, soms heb je een ligplaats pal voor het stadje.

Heb je iets meer tijd, maak dan een weekendtocht naar het zuiden. Onderweg passeer je de grote Marina Oolderhuuske op de Zuidplas. Gun je jezelf hier een pauze, pak dan het pontje Biej Ool Euver, naar Ool. Enkele stappen verder tref je het kleine café Kanters, direct aan de Maas. Hier ben je in het hart van Limburg. Eenmaal terug aan boord vervolgen we onze tocht langs Wessem en langs Stevensweert, door naar Maaseik.

Op ’s Heerenlaak houden we halt, we zijn in België. Met de fiets proeven we de sfeer in Maaseik, waarna we retour Stevensweert varen. De jachthaven aldaar biedt goede faciliteiten en ligt aan de rand van het prachtige stadje. De volgende dag scharrelen we met de stroom mee terug. Onderweg maken we regelmatig een omweg langs diverse plassen, inclusief het witte stadje Thorn, bijzonder mooi. Afgemeerd voor de stad loop je over de statige toegangslaan zo het hart van het stadje in. Eventueel via de Boschmolenplas vaar je voldaan terug naar Roermond.

Weekmarkten en veel meer

Op woensdag en zaterdag is er markt in Roermond. En op woensdag is op het Stationsplein een biologische markt. Daarbovenop is het Sjommelmert op de laatste woensen donderdag in juli; antiekmarkt op de eerste zaterdag van april t/m de laatste van oktober en jaarmarkt op de eerste zaterdag in september.

Evenement

De Maasplassen nautisch, culinair, muzikaal en cultureel beleven kan tijdens het festival Maasplassen Nautique. In het weekend van 24 en 25 juni 2018, aan beide zijden van de grens. Info op maasplassennautique.nl

Vaarinformatie

Lengte tocht: circa 60 à 65 km
Max. doorvaarhoogte: 6,00 meter (brug aan noordzijde op plas Doncker Nack)
Max. diepgang: 1,80 meter
Sluizen: 1
Sluis Linne: marifoonkanaal 22

Varen op de Maas en z’n plassen geeft je alle vrijheid voor uitstapjes eromheen. Op de afgebeelde vaarroute kun je dus naar smaak variëren. Heb je over deze omgeving nog geen persoonlijke voorkeur, dan is de hier presenteerde route de aanrader. Met behalve de vele vrije aanlegplaatsen onderweg, ook een aantal goed verzorgde jachthavens. Ook staat op deze route meestal volop water onder de kiel. Ter plaatse van de invaart richting Stevensweert plaatselijk iets minder (maximale diepgang 1,80 meter). En bij de toegang tot Plas Koeweide (richting Thorn) zo’n twee meter. Volg bij de brug van Wessem de route zoals aangegeven, niet richting de sluis van Maasbracht (verval bijna twaalf meter).

Stad aan de rivier

Roermond is bourgondisch

Een stad aan de rivier is altijd goed. En al helemaal als daar ook nog eens een ander riviertje in uitmondt. In dit geval is dat de Roer. Je kunt er niet op varen, maar het geeft de stad iets extra’s: romantiek.

Roermond is een bisschopsstad met een sfeer die zuidelijk aandoet. Slenteren langs mooie straten en bouwwerken. Het mooiste plein is het Munsterplein met daarop de Munsterkerk. Natuurlijk, de grote Sint Christoffel-kathedraal is een historisch bouwwerk van formaat, maar rondom de Munsterkerk is het bijzonder. Lekker vlaai eten kan bijvoorbeeld bij restaurant Het Munsterhof. Eten met een Michelinster doe je in restaurant One.

Op het Munsterplein vind je een standbeeld van de beroemde architect en Roermondenaar Pierre Cuypers (onder andere Rijksmuseum en Centraal Station Amsterdam). Behalve het Munsterplein zijn ook de Markt en de Roerkade aanraders, goed voor mooie zomeravonden. In de binnenstad kun je sfeervol winkelen. Wil je meer, dan is de Designer Outlet Roermond het shopping-paradijs met grote merken. Vijf minuten lopen vanaf de Roerkade en na de Efteling het meest bezochte uitje van Zuid-Nederland. Sinds dit voorjaar voegt indoor-entertainmentpark Yumble zich daarbij.

Plus & min

+ Mooie stad met buitenlandse sfeer
+ Van alles te doen
- Vaarroutes op diverse plaatsen ongeschikt voor kajuitzeiljachten, in verband met de doorvaarhoogte

In het nieuws

Dat een provinciestad groot nieuws kan zijn, dat weet Roermond. Neem de de aardbeving in 1992: voelbaar tot in Tsjechië en Engeland, de zwaarste beving ooit in Nederland geregistreerd. Ander nieuws kwam twee jaar eerder. Op de markt werden vier Australische toeristen onder vuur genomen door de IRA. Een vergissing, the Irish Republican Army dacht het gemunt te hebben op Britten.

5x must do

1. Winkelen in de Designers Outlet Roermond

Voor betaalbaar merken-shoppen is Designers Outlet Roermond een internationaal begrip.

2. Roerkade

Afmeren in de stad heeft iets, zeker als start en na afl oop van een vaartocht.

3. Sfeerproeven op het Munsterplein

Plein met een bijzonder sfeertje. Goed om even te blijven hangen. En een bezichtiging van de Munsterkerk.

4. Pierre Cuypers

Roermonds architect met nationale faam. Op het Munsterplein staat z’n standbeeld en een kiosk door hem ontworpen. Meer Cuypers vind je in museum het Cuypershuys.

5. Kuleren door de binnenstad

Door prachtige straten, langs de Roer en over de Markt is de stad op z’n mooist. Op de Markt 17 vind je ook de VVV-vestiging.

Haveninfo

In de stad

Aan de Roerkade lig je het mooist, diepgang tweeënhalve meter. Hier mag je alleen overdag liggen. Verder de Roer op kan niet, deze is onbevaarbaar.

Naast de stad

Diverse havens vind je naast de stad. Tussen Maas en Roermond lig je mooi aan de rivier en toch vlakbij het stadscentrum. Hier langs de stad bevinden zich Watersportvereniging Nautilus, Helenawerf Watersport en jachthaven De Steel. Havens met diverse faciliteiten. Aan de Noordkant van de stad is de Prins Willem-Alexanderhaven. Bij restaurant Mijnheerkens zijn enkele passantenplekken.

Internetadressen:

maasplassen.com
vvvmiddenlimburg.nl
voetveren.nl
mcarthurglen.com
yumble.nl

Handige producten bij de vaarroute

Met de ANWB Waterkaarten en Wateralmanak 2 ben je op de hoogte van alle vaargegevens en brug- en sluistijden.