Vaarroutes Lelystad en Almere

Poldervaart

Flevoland is de jongste provincie van ons land. Dat is onmiskenbaar in het landschap en in de architectuur. Toch is er opvallend veel ruimte voor de natuur. 

Binnendoor van Lelystad naar Almere

De enige manier om met de boot in Flevoland te komen is door omlaag te schutten. Alle doorgaande vaarwegen in dit gebied beginnen of eindigen met een sluis, waarin het verval vaak met een meter of 5-6 opvallend groot is. Er liggen sluizen bij Lelystad, aan het Gooimeer bij Almere-Haven en aan het Markermeer bij Almere-Buiten. Het sluisje bij Almere-Haven is alleen geschikt voor kleinere schepen: niet hoger dan 2,50 m, niet breder dan 4 m en niet dieper dan 1,25 m. Is dit te krap voor je schip, dan ben je aangewezen op de Zuidersluis. Deze noordelijk boven Almere gelegen sluis geeft toegang vanaf het Markermeer tot de Hoge Vaart.

Vanaf de Hoge Vaart bereik je via de Vaartsluis de Lage Vaart, die de doorgaande route van Lelystad naar Almere vormt. Hierop is de laagste vaste brug 6,10 m. Vanaf Almere-Haven kun je op twee manieren op de Lage Vaart komen. Wat hogere schepen, tot 2,50 m, varen over de Lange Wetering naar de Hoge Vaart. Daar gaan ze bakboord uit naar even ten zuiden van de Zuidersluis gelegen de aansluiting op de Lage Vaart. Voor wat lagere schepen (tot 2,25 m) is er een route binnendoor.

Almere vanaf het water

Op een vaartocht door de Flevopolders is Almere, de jongste stad van Nederland, heel geschikt om vanaf het water te ontdekken. De stad is rijk aan water en er loopt een doorgaande vaarroute dwars door het centrum (max. doorvaarthoogte 2,25 m). Onderweg zijn er veel mogelijkheden om te genieten van de cultuur, de natuur en bijzondere architectuur.

De route begint in Almere-Haven, waar je via de sluis in de gezellige havenkom naar beneden schut en in een half uurtje naar Almere-Stad vaart. Het stadscentrum ligt aan recreatieplas het Weerwater. Vanaf een passantenhaventje loop je zo het door architect Rem Koolhaas ontworpen centrum in, waar je zeven dagen per week kunt shoppen. Vaar je verder, dan kom je dwars door het groene Beatrixpark.

Via de vernieuwde Beatrixsluis bereik je de Noorderplassen. Dit is een prachtig natuurgebied met eilandjes, vogelkijkhutten, stranden, aanlegsteigers en restaurants waar je gerust een paar dagen kunt doorbrengen. Hiervandaan kun je verder varen richting het Markermeer of Lelystad.

Download de vaarroutes Lelystad/Almere (pdf)

Handige producten bij de vaarroute

Met de ANWB Waterkaarten en Wateralmanak ben je op de hoogte van alle vaargegevens en brug- en sluistijden.