Vaarroutes Leiden

Grachten, studenten en sloepen

Leiden is een rasechte waterstad met leuke vaarroutes. Vlakbij liggen de populaire plassen Kaag en Braassem, maar ook de stad zelf is per boot prima bereikbaar. Natuurlijk met sloep of motorboot, maar ook met staande mast.

Leiden heeft na Amsterdam het meeste water binnen haar poorten. Door de ligging aan de rand van het Hollandse Plassengebied voeren verschillende doorvaarroutes voor plezier- en toervaart door Leiden en omgeving. Over de Oude Rijn en de Vliet leiden schitterende vaarroutes, dwars door de historische binnenstad, van het ene plassengebied naar het andere.

De historische binnenstad van Leiden heeft in totaal 28 kilometer aan grachten en singels en er zijn maar liefst 88 bruggen. Leiden laat zich vanaf het water goed bekijken en dan ziet de historische stad er heel anders uit. De Leidse grachten voeren langs de musea, de Leidse hofjes en vele historische gebouwen met prachtige gevels. VVV Leiden verkoopt een leuke vaarroute voor sloepen: de 66 Bruggenroute.

Leiden is goed toegankelijk met een eigen boot. De kades zijn laag en er zijn overal aanlegplaatsen. Op strategische locaties zijn sloepensteigers en langs verschillende kades zijn afmeerringen aangebracht. Houd er wel rekening mee dat een aantal bruggen redelijk laag  is!

De stad heeft twee passantenhavens. De passantenhaven bij de Beestenmarkt is ingericht voor dagtoeristen. Hier kan niet overnacht worden. In de passantenhaven aan de rand van de binnenstad is overnachten wel mogelijk. Deze haven is alleen vanuit het oosten bereikbaar via de Zijl, het Rijn-Schiekanaal en de Oude Rijn.
Leiden is ook een prima vertrekpunt voor mooie dagtochten in de omgeving; zie hieronder twee mooie routes. Ook de overige meren en plassen van het Hollandse Plassengebied zijn makkelijk te bereiken vanuit Leiden.

Meer informatie over varen in Leiden vind op deze website.

Met de sloep naar Warmond

Deze vaarroute loopt over een oude trekvaart naar Warmond. Hier vandaan vaar je via ’t Joppe en de Zijl terug naar de stad. Daar maak je nog een mooie slinger over de stadssingels en grachten. Lengte route: 18 km.

Retourtje Kaag en Braassem

Met deze vaarroute maak je een rondje over de Kagerplassen en het Braassemermeer. De Kaag is een paradijs voor liefhebbers van watersportactiviteiten, maar ademt tegelijk rust uit door het prachtige uitzicht over water en weide.Ook ga je langs watersportdorpen Oude Wetering en Woubrugge. Op de meren kunnen de zeilen omhoog. Lengte route: 37 km.

Download de vaarroutes door Leiden (pdf)

Handige producten bij de vaarroute

Met de ANWB Waterkaarten en Wateralmanak ben je op de hoogte van alle vaargegevens en brug- en sluistijden.