Vaarroute door de Kop van Overijssel

Een heerlijke herfsttocht

Wie denkt dat het vaarseizoen in de herfst voorbij is: think again! Voor iedereen die houdt van bos en de goudgele, oranjerode en geelbruine herfstkleuren, ligt bij de Kop van Overijssel een prachtig gebied klaar.

Varen in de Kop van Overijssel

De Kop van Overijssel is een bekende doorvaartroute richting de Friese Meren, maar heeft ook als eindbestemming meer dan genoeg te bieden. Vollenhove en Blokzijl zijn gezellige plaatsen, die je minstens een keer moet aandoen om ze rustig vanaf het water te kunnen ontdekken, maar de natuurliefhebber komt in dit veenweidegebied ook zeker aan zijn trekken.

Vaarinformatie bij de route Kop van Overijssel

Via het Ramsdiep of het Zwolse Diep vaar je langs het Vogeleiland richting de Kadoelerkeersluis (VHF18). De sluis staat bijna altijd open, maar let buiten het seizoen op de brugbedieningstijden en vraag bediening aan (tel. 0527-61 39 12). Verderop biedt de Voorstersluis toegang richting het Voorsterbos. De bediening gaat door in de winter (7-22 u!), maar de tijden zijn in het weekend zeer beperkt (za 7-12 u; zo gesloten). Ongeveer 1 km achter de sluis ligt de haven van WSV Kraggenburg die beschikt over zo’n 40 passantenplaatsen.

De dorpskern van Kraggenburg ligt op loopafstand. Voorbij de Voorstersluis vaar je noordwaarts naar Vollenhove, waar Stichting Waterrecreatie Steenwijkerland de ligplaatsen beheert en vaar je verder naar Blokzijl. Daar kun je voor de sluis bij Jachthaven Blokzijl terecht of na de sluis bij JH Balkengat of JH Kielstra.

Download de vaarroute bij de Kop van Overijssel (pdf)

Handige producten bij de vaarroute

Met de ANWB Waterkaarten en Wateralmanak ben je op de hoogte van alle vaargegevens en brug- en sluistijden.