Vaarroute Hanzesteden

Doesburg - Deventer

De snel stromende IJssel is sowieso al prachtig, maar als je de verlokkingen van de Hanzesteden daar nog eens bij optelt, kun je moeilijk de boot in de winterstalling laten!

Download de vaarroute Hanzesteden (pdf) 

Stroming

De IJssel is een 118 kilometer lange rivier, die vlakbij Arnhem aftakt van de Rijn en uitmondt in het Ketelmeer. Via het Pannerdensch Kanaal krijgt de IJssel een negende deel van het Rijnwater, een oude afspraak die nog steeds staat en schepen soms met tien km/u stroming voortstuwt langs Doesburg, Zutphen en Deventer.

Natuurschoon

Die snelheid is eigenlijk eerder een nadeel dan een voordeel, want het landschap schotelt je hier de mooiste beelden voor. Vogels vliegen in grote zwermen over op zoek naar rustplaatsen aan de oevers en om je heen zie je talloze aalscholvers, futen, meerkoeten, ganzen en zwanen. Maar naast het natuurschoon zijn er ook aardig wat vrachtschepen en die moet je voor of achter je zien te houden in de vele smalle bochten.

Heerlijke Hanzesteden

De Hanzesteden zijn cadeautjes tussen het natuurschoon van de IJssel. Natuurlijk is het mooie landschap de moeite waard, maar ook in de steden is genoeg te beleven.

Doesburg

Doesburg kreeg in 1237 stadsrechten en was altijd een belangrijke stad vanwege de ligging aan de monding van de Oude IJssel en de Gelderse IJssel. Culinair is er veel te beleven. Niet alleen het Doesburgse Mosterdmuseum is de moeite waard, maar breng ook zeker een bezoek aan het Stadsbierhuys de Waag. Dit gezellige café uit 1478 is naar eigen zeggen de oudste kroeg van Nederland en heeft een vermelding in het Guinness Book of Records. Hier vind je een indrukwekkende bierkaart met speciale bieren, maar ook een groot haardvuur met twee luie stoelen ervoor.

Zutphen

Vanuit Doesburg afzakkend over de IJssel kom je al gauw bij Hanzestad Zutphen. Mocht de gemeentehaven niet in bedrijf zijn, dan kun je iets voorbij de stad terecht bij Watersportvereniging De Mars, dat in een verstilde uiterwaard van de IJssel ligt. Het centrum van Zutphen is een frisse wandeling waard.

Deventer

Hanzestad, boekenstad, maar ook ‘marktstad’, waarvan de boerenmarkt het meest bekend is. Deventer, een van de vijf oudste steden van Nederland, wemelt van de monumenten. Maar tegenwoordig is de stad vooral rijk voorzien van allerhande eetgelegenheden. De leukste straat van Deventer met culinaire winkels, restaurants en de gekst denkbare winkeltjes is de Walstraat. Bij de VVV van Deventer in De Waag is een gratis ‘Wandelroute langs galeries en unieke winkeltjes’ beschikbaar met maar liefst 77 kleinschalige winkels.

Download de vaarroute Hanzesteden (pdf 

Handige producten bij de vaarroute

Met de ANWB Waterkaarten en Wateralmanak ben je op de hoogte van alle vaargegevens en brug- en sluistijden.