Vaarroutes Dokkum

Gastvrije vestingstad

De meest noordelijke stad van ons land wordt zowel door zeilers als motorbootvaarders graag bezocht. Je kunt in Dokkum diverse vaarroutes starten, maar ook heerlijk overnachten bij de bolwerken. Doe inspiratie op met deze twee vaarroutes van de Waterkampioen.

Wadden: Doorvaart door Groningen naar Delfzijl

Dit is een flinke tocht. Soms met smalle doorvaarten, bijvoorbeeld in Groningen-stad of op het Reitdiep, maar ook met een flink stuk over de Wadden. De lengte van deze route is ongeveer 180 km. Verreweg het lastigste deel van de vaartocht is het gedeelte over de Wadden. Lees je in, bijvoorbeeld met Vaarwijzer de Waddenzee of het Handboek varen op de Waddenzee. Onderweg kun je eventueel droogvallend pauzeren.

Aanlegplaatsen

Onderweg kun je op veel plaatsen aanleggen. In het Lauwersmeer vind je beschutte aanlegplaatsen in het Oude Robbengat. Het haventje van Noordpolderzijl (ongeveer halverwege het traject over de Wadden) is mede dankzij het café ‘t Zielhoes een goede optie voor een tussenstop. Dit haventje valt overigens droog en is dus niet geschikt voor kieljachten. In Delfzijl zijn twee grote jachthavens plus een aanlegkade in het Eemskanaal. In Appingedam kun je in het mooie centrum liggen (achter Groevesluis Noord) en in Groningen ligt de Oosterhaven nabij het centrum. Aan het Reitdiep zijn diverse aanlegmogelijkheden, in het dorp Garnwerd lig je erg leuk. Zoutkamp heeft een passantenhaventje en een grote jachthaven buiten het dorp.

Download de vaarroutes vanuit Dokkum (pdf)

Noordelijke weekendtocht: Een rondje vanuit Dokkum

Een rondje vanuit Dokkum, dat langs Leeuwarden schampt en via Bergum terugvoert naar Dokkum. Onderweg heb je uitzicht over uitgestrekte velden, met zo af en toe een terpdorp in de verte. 

Vertrek vanuit Dokkum via de Dokkumer Ee. Vlak nadat je Birdaard uitvaart, kun je het terpdorp Wanswerd zien liggen. Sla in Bartlehiem af naar de Oudkerkervaart en vaar vanaf 't dorpje Oudkerk zuidwaarts over de Murk. Dit vrij smalle vaarwater gaat ongemerkt over in het Ouddeel. Vanaf hier is een uitstapje mogelijk naar twee nog niet erg ontdekte plassen: de Grutte Wielen en de Sierdsplas. Samen vormen ze een natuurgebied. Overdag wordt hier actief gezeild en gesurft, 's avonds vinden rustzoekers hier een paar Marrekrite aanlegplaatsen voor het riet. De route vervolgt over het Langdeel en het Schalkediep. Een vrij kort stukje Prinses Margrietkanaal brengt je naar het Bergumermeer, waar je afslaat naar het noorden. Via Zwaagwesteinde vaar je over de rustige Lits-Lauwersmeerroute en de Strobossertrekvaart terug naar Dokkum.

  • Lengte tocht: 62 km
  • Aantal vaaruren: 8
  • Max. doorvaarthoogte: 2,50 m
  • Max. diepgang: 1 m

Aanlegplaatsen

In de Dokkumer Ee zijn op vier plekken aanlegmogelijkheden en in Birdaard kun je aanleggen aan de dorpskade of in de passantenhaven. Halverwege de Murk is een aanlegsteiger en in Bergum is een jachthaven vlakbij het centrum. Aan het Bergumermeer zijn overnachtingsplaatsen aan eilandjes in het noordelijk gedeelte. Ook Zwaagwesteinde heeft een passantenhaven.

Download de vaarroutes vanuit Dokkum (pdf)

1.    Ga op bedevaart
In het Bonifatiuspark ligt de Bonifatiusbron, en even verderop een bedevaartskapel.

2.    Drink een Dokkumer koffie
Dit is de Dokkumer variant op Irish Coffee. Ingrediënten: hete koffie, beerenburg en slagroom.

3.    Ga naar Museum Dokkum
Onder meer gehuisvest in het Admiraliteitshuis. Verdiep je hier in de geschiedenis van de stad.

4.    Geniet van 't carillon
De koepel van het stadhuis heeft een carillon met 49 klokken, dat elke vrijdag van 19-20 uur bespeeld wordt.

5.    Zoek de rust op
Toch meer behoefte aan wat rust? In de schaduw van de St. Martinuskerk is een stiltetuin te vinden

Handige producten bij de vaarroute

Met de ANWB Waterkaarten en Wateralmanak ben je op de hoogte van alle vaargegevens en brug- en sluistijden.